Diyarbakır Karpuzu Yetiştiriciliği Çalıştayı

19.02.2024 - 29.02.2024


Karpuz, Diyarbakır’a özgü bir sebze olarak anılmakta ve Diyarbakır ilinin sembolü olarak da özdeşleşmiş durumdadır. Şehrin sembolü olmanın ötesinde yörenin kültürü ve ekonomik hayatta da önemli bir konuma sahiptir. Diyarbakır Karpuzu adına düzenlenen ve yıllardır geleneksel olarak sürdürülen; karpuz yarışması ve festivalleri ile de güncelliğini korumuş ve varlığını günümüze kadar devam ettirmiştir. Bu sebzenin tanıtılmasına katkı sunmak adına; Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kayapınar Belediyesi işbirliğinde “Diyarbakır Karpuzu Yetiştiriciliği Çalıştayı”  26 Şubat 2024 tarihinde, Diyarbakır ilinde Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecektir.

Çalıştayda, Diyarbakır karpuz tiplerinin temel özellikleri ile tanıtmak ve kaybolmaya yüz tutmuş bu tiplerin tekrar yetiştiriciliğinin yapılmasına dikkat çekilecektir. Böylece Diyarbakır karpuzuna ait yetiştirme yöntemi olan “kuyu karpuzu yetiştiriciliğini” tekrar gündeme taşımak ve uygulanmasına yardımcı olacağı düşünülmektedir. Çalıştayda konu uzmanları tarafından; Diyarbakır karpuzu yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, ekonomik öneminin ortaya konulması ve bölgede Diyarbakır Karpuzu yetiştiriciliğinde görülen hastalık ve zararlılarına yönelik mücadele yöntemleri belirlenecektir. Ayrıca Diyarbakır karpuz yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasında çiftçilere ve yeni öğreticilere etkin eğitim programlarının belirlenerek hedef kitleye ulaşmada yöntemler belirlenecektir.

Çalıştaya, Diyarbakır karpuzu yetiştiriciliği yapan çiftçiler, Tarım meslek lisesi öğrencileri, Ziraat Fakültesi ve Tarım Meslek Yüksek Okulu öğrencileri, ziraat mühendisleri ve konu ile ilgili diğer paydaşların katılımı sağlanacaktır.

Çalıştay sonunda konusunda uzman akademisyenlerin ve tüm katılımcılar ile Diyarbakır Karpuzu Yetiştiriciliğinin mevcut sorunları, çözüm önerileri, yaygınlaştırılması ve geliştirilmesine yönelik yapılması gereken stratejiler belirlenecektir. Çalıştay kapsamında elde edilen sonuçlar; Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kayapınar Belediyesi tarafından bir kitapçık haline getirilecek ve ilgili tüm kişi, kurum ve kuruluşlarla paylaşılacaktır.  Sonuçlar özellikle Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığına sunularak; Diyarbakır Karpuz Yetiştiriciliğine yönelik eğitim programlarının ve kurslarının hazırlanması için talepte bulunulacaktır.  

Çalıştay programı ekte verilmiştir. Çalıştaya tarım ile ilgili tüm kişi, kurum ve kuruluşlar davetlidir.

Dr. Öğretim Üyesi Vedat PİRİNÇ

              Çalıştay Başkanı

Katılım ve ayrıntılı bilgi için;

Telefon: 0.412.241 10 00 Dahili:8576

Cep: 0 532 544 81 23

E-posta: vedpir@dicle.edu.tr


Fotoğraf Galerisi



Dosya Ekleri

Açıklamaİndir
ÇALIŞTAY PROGRAMIİndir