Karpuz, Diyarbakır’a özgü bir sebze
olarak anılmakta ve Diyarbakır ilinin sembolü olarak da özdeşleşmiş durumdadır.
Şehrin sembolü olmanın ötesinde yörenin kültürü ve ekonomik hayatta da önemli
bir konuma sahiptir. Diyarbakır Karpuzu adına düzenlenen ve yıllardır
geleneksel olarak sürdürülen; karpuz yarışması ve festivalleri ile de güncelliğini
korumuş ve varlığını günümüze kadar devam ettirmiştir. Bu sebzenin tanıtılmasına
katkı sunmak adına; Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Diyarbakır İl Milli
Eğitim Müdürlüğü ve Kayapınar Belediyesi işbirliğinde “Diyarbakır Karpuzu
Yetiştiriciliği Çalıştayı” 26 Şubat 2024
tarihinde, Diyarbakır ilinde Dicle Üniversitesi 15 Temmuz
Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecektir.
Çalıştayda, Diyarbakır karpuz
tiplerinin temel özellikleri ile tanıtmak ve kaybolmaya yüz tutmuş bu tiplerin
tekrar yetiştiriciliğinin yapılmasına dikkat çekilecektir. Böylece Diyarbakır
karpuzuna ait yetiştirme yöntemi olan “kuyu karpuzu yetiştiriciliğini” tekrar
gündeme taşımak ve uygulanmasına yardımcı olacağı düşünülmektedir. Çalıştayda konu
uzmanları tarafından; Diyarbakır karpuzu yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması,
ekonomik öneminin ortaya konulması ve bölgede Diyarbakır Karpuzu
yetiştiriciliğinde görülen hastalık ve zararlılarına yönelik mücadele
yöntemleri belirlenecektir. Ayrıca Diyarbakır karpuz yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasında
çiftçilere ve yeni öğreticilere etkin eğitim programlarının belirlenerek hedef
kitleye ulaşmada yöntemler belirlenecektir.
Çalıştaya, Diyarbakır karpuzu
yetiştiriciliği yapan çiftçiler, Tarım meslek lisesi öğrencileri, Ziraat Fakültesi
ve Tarım Meslek Yüksek Okulu öğrencileri, ziraat mühendisleri ve konu ile
ilgili diğer paydaşların katılımı sağlanacaktır.
Çalıştay sonunda konusunda uzman
akademisyenlerin ve tüm katılımcılar ile Diyarbakır Karpuzu Yetiştiriciliğinin
mevcut sorunları, çözüm önerileri, yaygınlaştırılması ve geliştirilmesine yönelik
yapılması gereken stratejiler belirlenecektir. Çalıştay kapsamında elde edilen
sonuçlar; Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Diyarbakır İl Milli Eğitim
Müdürlüğü ve Kayapınar Belediyesi tarafından bir
kitapçık haline getirilecek ve ilgili tüm kişi, kurum ve kuruluşlarla
paylaşılacaktır. Sonuçlar özellikle
Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığına sunularak; Diyarbakır
Karpuz Yetiştiriciliğine yönelik eğitim programlarının ve kurslarının hazırlanması
için talepte bulunulacaktır.
Çalıştay programı ekte verilmiştir. Çalıştaya tarım ile ilgili
tüm kişi, kurum ve kuruluşlar davetlidir.
Dr. Öğretim Üyesi
Vedat PİRİNÇ
Çalıştay
Başkanı
Katılım ve ayrıntılı
bilgi için;
Telefon: 0.412.241 10 00 Dahili:8576
Cep: 0 532 544 81 23
E-posta: vedpir@dicle.edu.tr