Deprem ve Etkileri Konferansı

08.12.2023 - 08.12.2025

ÜNİVERSİTEMİZDE DEPREMLERİN AĞIR HASARLARA YOL AÇMASININ NEDENİ KONUŞULDU

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Kent Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Kahramanmaraş depremlerinde ağır hasarlara neden olan esas etkenler nelerdi?” adlı konferans düzenlendi.

Mühendislik Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen konferansa Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri ile öğrenciler katılım sağladı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Kent Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Türkan Kejanlı, “Kahramanmaraş depremi ve öncesinde yaşanan diğer depremlerde ağır hasarlar alan yapılar bugün yaşadığımız binaların güvenliğini bir kez daha konuşmamız gerektiğini hatırlatmıştır” diyerek, depremlerde yıkılan ve hasar alan binalarla ilgili yapılan araştırma ve çalışmaların önem arz ettiğini vurguladı.

Öğretim Görevlisi Aysel Yılmaz’ın moderatörlüğünde başlayan konferansta Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu bir sunum yaptı.

Depremle ilgili yaptıkları çalışmalardan bilgiler veren Bedirhanoğlu, kolonların az olduğunu ve kötü malzeme kullanıldığını söyledi ve iyi malzeme, perdeleme ve gerekli kolon ile binaların güvenli olacağına işaret etti.

Binalarda kullanılan beton ve çelik donatılar gibi detayların da denetlenmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Bedirhanoğlu, zeminin iyi olmasının da büyük önem arz ettiğini vurguladı.