10. VETERİNER GIDA HİJYENİ KONGRESİ BAŞLADI


25.04.2024


10. VETERİNER GIDA HİJYENİ KONGRESİ BAŞLADI

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü ve Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği tarafından, “10. Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi” düzenlendi.

Gıdanın Geleceği, Sürdürülebilirlik ve İnovasyon Teması ile Wyndham Garden Hotel Konferans Salonunda düzenlenen programın açılışına Önceki Dönem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve TARPOL Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Mehdi Eker, Vali Yardımcısı Abdullah Çiftçi, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ezeli Azarkan, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Hasan Meral, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Vural, STK temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Vural yaptığı konuşmada Besin/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü olarak Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi’nin onuncusunu düzenlemekten ve ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını belirterek, “Her geçen gün gıdanın daha kıymetli hale geldiği Dünyamızda Kongremiz geleneksel gıdalardan, gıda muhafazasına, sağlıklı beslenmeden gıda güvenliğine, gıda arzının ve hijyeninin sürdürebilirliğine kadar çok geniş yelpazede bilimsel tartışmaların ve araştırmaların ortaya konacağı bir platform olacaktır. Bu kongre, veteriner hekimler, gıda endüstrisi profesyonelleri, akademisyenler ve uzmanlar arasında bilgi paylaşımı ve işbirliği fırsatları sunacak önemli bir etkinliktir. Veteriner gıda hijyeni, gıda üretimi, işleme ve dağıtımında hayati bir rol oynamaktadır ve bu Kongre, sektördeki en son gelişmeleri ve en iyi uygulamaları paylaşma amacını taşımaktadır” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ezeli Azarkan yaptığı konuşmada onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır'da böylesine bir kongreye ev sahipliği yapmaktan ve misafir ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, gıda konusunun ele alınmasının önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Azarkan, 160' a yakın bildiri ve poster sunumu ile kongreye katkı veren katılımcılara teşekkür etti.

Önceki Dönem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve TARPOL Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Mehdi Eker ise Diyarbakır'ın insanların topluluklar halinde yaşadığı bilinen en eski yerleşim yeri olduğunu belirterek, gıdanın insanoğlunun yeryüzündeki en temel ihtiyacı olduğunu söyledi.

Gıda, su ve enerji ile stratejik alanlar oluştuğunu söyleyen Eker, su ihtiyacı, gıda eksikliği, gıda milliyetçiliği, sosyo-ekonomik faktörler, tarım ürünlerinin kartelleşmesi, gıda fiyatlarındaki dalgalanma, yoksul ve yoksun olmak gibi unsurların gıda için tehdit olduğunu söyledi.

Açılış programı plaket takdimi ile son buldu.

Gıda Makinaları, Ambalajlama, Muhafaza, Mikrobiyolojisi, Hijyeni, Güvenilirliği, Veteriner Halk Sağlığı, Gıda Etiği ve Gıda Kalite Kontrolü, Gıdalarda Kalıntı ve Kontaminantlar, Gıda Katkı Maddeleri, Et ve Et Ürünleri Teknolojisi, Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi, Kanatlı Ürünleri Teknolojisi ve Hijyeni,Su Ürünleri Teknolojisi ve Hijyeni, Yumurta Teknolojisi ve Hijyeni, Konserve Teknolojisi, Bal Hijyeni, Fermente Gıdalar Teknolojisi, Geleneksel Gıdalar ve Coğrafi İşaretler ve Marka Değeri gibi konu başlıkları ile yurt dışından ve yurt içinden birçok uzmanı bir araya getiren kongre iki gün boyunca devam edecek.

https://m.youtube.com/watch?v=tBkREyKfn8A