MÜHENDİSLİK FAKÜLTEMİZ OXFORD ÜNİVERSİTESİ BİLİM İNSANLARI ÖNCÜLÜĞÜNDE DÜZENLENEN YAPAY ZEKA İŞ BİRLİĞİ TOPLANTISINA KATILDI


24.06.2022


MÜHENDİSLİK FAKÜLTEMİZ OXFORD ÜNİVERSİTESİ BİLİM İNSANLARI ÖNCÜLÜĞÜNDE DÜZENLENEN YAPAY ZEKA İŞ BİRLİĞİ TOPLANTISINA KATILDI

Oxford Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümünden bilim insanları tarafından kurulmuş olan OpenMined Girişimi’nin öncülüğündeki ilk uluslararası iş birliği toplantısına Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi katılımda bulundu.

Toplantıya Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü Doktora öğrencisi Ömer Emhan ile İkinci Tez Danışmanı ve Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Nergiz katıldı. “Bağımsız ve Özdeş Dağılıma Sahip Olmayan Veriler Üzerinde Federe Öğrenme ile İşbirlikçi Bir Ağ İhlal Tespiti Modeli: Çoklu Saldırı Tespiti” başlıklı doktora tezinin birinci tez danışmanı olan Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akın ile Tez İzleme Komitesi üyesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Siraç Özerdem de hem tezin geliştirilmesinde hem de iş birliğinin gerçekleştirilmesinde destek sundu.

Bu işbirliği ile OpenMined’ın açık kaynak kodlu olarak geliştirmiş olduğu ve Federe Derin Öğrenme ile Mahremiyet Arttırıcı Teknolojiler gibi Dağıtık Yapay Zeka çözümlerini bir araya topladığı PySyft platformunun hem göğüs kanseri teşhisi alanında test edilmesi hem de dünyanın önde gelen 100 üniversitesi ile bu alanda yeni uluslararası iş birliklerinin temellerin atılması amaçlanıyor.

Son 10 yıla her alanda damgasını vuran Yapay Zeka konusu aslında büyük veri birikiminin ve grafik işlemcilerin gelişimiyle 2012 yılından itibaren Derin Öğrenme yöntemlerine olan ilginin ve yatırımların patlamasıyla dünya gündemine oturmuştu. Bu tarihten itibaren birçok farklı Derin Öğrenme yöntemi geliştirilmeye devam ediyor. Hem akademik bulgular hem de sektörel deneyimler Derin Öğrenme algoritmalarının ancak çok sayıda ve kaliteli şekilde elde edilmiş büyük verilerin kullanılması ile mümkün olabileceğini gösteriyor. Oysaki dünya üzerinde birçok kurum verisini stratejik, hukuki ve ticari kaygılar sebebiyle bir araya getirememekte. 2016 yılında Google tarafından yayınlanan bir makale ile adı duyulan Federe Öğrenme yöntemi, tarafların kişisel verilerini paylaşmadan sadece lokal olarak eğitilmiş yapay zeka modellerinin parametrelerini paylaşarak ortak bir model geliştirmenin ve dolayısıyla dünya üzerinde çok sayıda veri ve yapay zeka modeli tabanlı stratejik iş birliklerinin geliştirilmesinin önünü açtı. Bu iş birlikleri için açık kaynak kodlu yazılımlar geliştiren girişimlerden biri olan OpenMined yeni gelişen bu alanda söz sahibi olmayı hedefliyor. Ayrıca sektör tarafında da, Google, Facebook ve Twitter ile teknolojik iş birlikleri gerçekleştirmektedir.


İlgili Linkler:

https://openmined.hubspotpagebuilder.com/medical-federated-learning-program

https://www.openmined.org/


Fotoğraf Galerisi