OSMANLI'DA ERMENİLER, KÜLTÜR VE SANAT, BİLİM TEMALI PANEL


03.06.2023


OSMANLI'DA ERMENİLER, KÜLTÜR VE SANAT, BİLİM TEMALI PANEL

Dicle Üniversitesi Kültür ve Sanat Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde Osmanlıda Ermeniler: Kültür, Sanat Bilim temalı panel gerçekleştirildi.
 
Dicle Üniversitesi ve Ermeni Katolik Patrikhanesi ortaklığında asırlar boyunca birlikte yaşamış iki toplumun ortak yaşam alanlarını konu alan “Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeniler: Bilim, Kültür ve Sanat” konulu panele Diyarbakır Vali Yardımcısı İlyas Öztürk, rektör yardımcısı Prof. Dr. Ezeli Azarkan, Sur Kaymakamı ve Belediye Başkanı Asım Solak, Bağlar Kaymakamı İsmail Pendik, Çınar Kaymakamı M. Fatih Günlü, Dışişleri Bakanlığı Diyarbakır Temsilcisi Büyükelçi Hakan Çakıl, Vakıflar ve Bölge Müdürü Hakan Demir’in katıldığı programa Diyarbakırlılar yoğun ilgi gösterdi.
 
Dicle Üniversitesi Kültür ve Sanat Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde gerçekleşen panelde Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Deveci Bozkuş, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rifat Vedat Yıldırım ve Araştırmacı- yazar Mehmet Şimşek panelist olarak yer aldı. Panelin Moderatörlüğünü Öğr. Gör. Burak Kazan yaptı.  
 
Panelde selamlama konuşmasını gerçekleştiren Dicle Üniversitesi Kültür ve Sanat Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Burak Kazan, Merkezin Diyarbakır’ın kültür ve sanat hayatına katkılar sunduğunu belirterek, Sur Kültür Yolu Etkinlikleri dahil olmak üzere Merkez’de şimdiye kadar 80’e yakın kültür ve sanat etkinliğine ev sahipliği yaptıklarını ifade etti.  
 
Paneli açılış konuşmasını yapan Dicle Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Ezeli Azarkan da tarihte eşine ender rastlanan bir başarıyla Osmanlı Devleti çok çeşitli din, mezhep, ırksal kökene mensup toplulukları bir arada huzur içinde yaşattığını belirterek imparatorlukta yaşayan azınlıkların hukuki boyutunu anlattı. Azarkan, panele üniversite olarak ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti paylaştı.  
 
Panelin kapanış konuşması ise Türkiye Ermeni Katolik Cemaati Ruhani Reisi Başepiskopos Levon Zekiyan tarafından gerçekleştirildi.
Zekiyan, panelin gerçekleşmesinden dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek yapılan bilimsel toplantının tarihi kıymette olduğunu vurguladı. Ermenilerin Fatih Sultan Mehmet’ten itibaren, İmparatorluğun toplumsal, sosyal, ekonomik hayatında etkili etkin rol oynadıklarını, özellikle 19. Asırdan itibaren devletin üst düzey yönetiminde görev aldıklarını ve yazın hayatı başta olmak üzere, bilim, kültür, sanat hayatında önemli isimlerin ve entelektüellerin yetiştiğini ifadelerine ekledi. Zekiyan son yıllarda azınlıkların haklarında önemli iyileşmelerin yaşandığını, özellikle vakıf mallarının iade edilmesinin yaşanan hak kayıplarının giderilmesinden duydukları memnuniyeti belirtti. Kilisenin restorasyonunun büyük bir titizlikle yapıldığını söyleyerek tarihi dokusunun korunması için gösterilen hassasiyetten dolayı emeği geçenlere şükran duyduklarını söyledi. Levon Zekiyan panelin gerçekleşmesinde başta Dicle Üniversitesi olmak üzere katkısı olan, destek veren tüm kurum ve kişilere teşekkür etti.
 
Panelin ardından Ermeni Bestekarlar Tambur konseri ile program sona erdi.

Fotoğraf Galerisi