DR. M. MEHDİ EKER'E FAHRİ DOKTORA ÜNVANI TAKDİM EDİLDİ


21.05.2024


DR. M. MEHDİ EKER'E FAHRİ DOKTORA ÜNVANI TAKDİM EDİLDİ

Dicle Üniversitesi tarafından 59, 60, 61 ve 62. Hükümet Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Mehmet Mehdi Eker’in “Küresel Meydan Okumalara Karşı Tarım Ve Gıda Sistemleri” konulu konferansı ve "Fahri Doktora Takdimi Töreni" düzenlendi.

15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen törene 59, 60, 61 ve 62. Hükümet Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Mehmet Mehdi Eker, Vali Yardımcısı Abdullah Çiftçi, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Rektör Yardımcıları, Genel Sekreter, STK Temsilcileri, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katılım sağladı.

Saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı ile başlayan törende Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç açılış konuşması yaptı.

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç, görev süresi içinde Üniversitemizde yapılan ve yapılması planlanan ve halen devam etmekte olan faaliyetler hakkında bilgiler verdi.

Üniversitemizin hedef ve planları hakkında bilgi veren Rektörümüz, "Üniversitelerin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal katkı görevlerinin yanına uluslararaşılaşma görevleri vardır. Görevimiz süresince yaptığımız faaliyetler ile üniversitemizi şehirle buluşturmaya gayret ettik" dedi.

Üniversitemizin ve İlahiyat Fakültesinin Akreditasyon belgesinden, yıl içerisinde yapılan bilimsel faaliyetlerden ve kabul olan projelerinden, uluslararası çalışmalarından bilgiler veren Rektör Karakoç, üniversitenin akademik başarıları doğrultusunda dört yıldır puan grafiğinin yukarıya çıkışını sürdürdüğünü, uluslararası alanda iş birliği protokolleri imzaladıklarını söyledi.

Rektörümüz, Üniversitemizde hayata geçirilen projeler ve gelecek dönemde yapılması planlanan çalışmalar hakkında da önemli bilgiler verdi.

Diyarbakır Vali YardımcısıAbdullah Çiftçi ise Diyarbakır’ın 12.500 yıllık tarihi ile Anadolu Coğrafyasına abilik yaptığını söyleyerek, tarih, kültür, medeniyet, sanat, mimari gibi birçok alanda hep ön planda olduğunu belirtti. Çiftçi, Diyarbakır yetiştirdiği şahsiyetlerde de adından söz ettirdiğini belirterek, yakın tarihte en önemli siyasi bölgenin en önemli entelektüellerinden birinin de Mehdi Eker olduğunu belirtti ve Diyarbakır tarımına, bölgeye değer verdiğini, bilgi birikimi ile katkısının çok kıymetli olduğunu söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Senato kararını okudu ve 59,60,61 ve 62. Hükümet Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Mehmet Mehdi Eker’e cübbe giydirerek fahri doktora ünvanı belgesini takdim etti.

Fahri doktora unvanı takdimlerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç ve Senato Üyelerine teşekkür eden ve takdimlerinden dolayı onur duyduğunu belirten Eker, bu unvanın kendisini çok mutlu ettiğini vurguladı.

Konferansına tarımın stratejik alanları, tarım ve gıda sektöründe yaşananlar, teknolojik dönüşüm konusunda analizlerde bulunarak başlayan Eker,  gıda, su ve enerjinin stratejik alan olduğunu, Doğunun topraklarının verimliliğini belirtti.

Karacadağ'ın eteklerinin buğdayın anavatanı olduğunu, endemik pirincin, koyun dahil birçok hayvanın evcilleştiği, tarımsal üretim faaliyenin bu bölgede başladığını söyleyen Eker, "Tarım kadim bir meslektir" diyerek mevcut yapının devam ettiği müddetçe tarıma ihtiyaç olduğunu ve tarımın geleceği de etkileyen bir meslek olduğunu vurguladı.

"Tarımla başlayan kent kültürü Diyar-ı Bekir" diyerek, bölgemizin tarımsal potansiyelinden bahseden Eker, gıda güvenliğini etkileyen faktörleri birçok başlık altında sıraladı.

İklim değişikliği ve su kaynaklarının mevcut durumunu paylaşan Eker, nüfus ve üretim ilişkisi, kişi başına düşen tarım arazisi varlığı, ülkelerin kendi toprakları ile yetinmeyip toprak kiralama yöntemini anlattı.

Konferansın ardından program toplu hatıra fotoğrafı ile son buldu.

Program sonrası Rektörlük makamında ağırlanan Dr. M. Mehdi Eker'e Üniversitemizin 50. Yılı kapsamında basılan kitapları hediye edildi.


https://www.youtube.com/watch?v=CtScai4-9zc