DİYABET VE ENGELLİLİK PANELİ YAPILDI


02.12.2021


 DİYABET VE ENGELLİLİK PANELİ YAPILDI

Dicle Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle “Diyabet ve Engellilik” paneli düzenlendi. Düzenlenen panele Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ezeli Azarkan, dekanlar, akademisyenler, dernek temsilcileri, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını Dicle Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Reyhan Gül Güven yaptı. Güven, “Bu önemli günde engellilerle ilgili sorunların tüm dünyada çeşitli etkinliklerle dile getirilmekte ve bu yolla toplumsal farkındalık, toplumsal bilinç oluşturma amaçlanmaktadır. Özel gereksinimli öğrencilerimizin sorunlarına Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak çözüm üretiyoruz. Şehrimizdeki engelli bireylere de hizmet ediyoruz. Bu süreçte paydaşlarımız ve gönüllü öğrencilerimizin de katkıları var. Amacımız kampüsümüzü engelsiz hale getirmektir” dedi.

Dicle Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Kemal Tuzcu ise “Diyabet engelleri oluşturan bir kavramdır. Dünyada her gün bu sayı artmaktadır. Ülkemizde her yedi kişiden biri şeker hastası, bu oran her geçen gün artıyor ve diyabet diğer hastalıklara da davetiye çıkarıyor” ifadelerini kullandı. Panelde Dicle Üniversitesi Sanat Ve Tasarım Fakültesi öğrencisi Onur Torgut, “ Ben de şeker hastayım. Hastalığımdan dolayı eğitim hayatında zorluklar çektim fakat zorluklara rağmen hedeflerinden vazgeçmedim. Engellerimi aşarak Dicle Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesini kazandım. Üniversite yaşamımda ise hastalığımın farkında olan arkadaşlarımın ve üniversitemin desteği ile yeni hedeflerime ulaşacağım” dedi.

Edebiyat Fakültesi öğrencisi Gülistan Çiçek ise “Skolyoz hastalığımdan dolayı 5 yaşına kadar yürüyemedim, sürekli bir tedavi ile yaşamım devam ediyorum. Çevremdekiler bana yapamazsın dediler ama ben ümitsizliğe kapılmadım ve engelleri aşarak edebiyat fakültesini kazandım. Hedefim babamın öğretmen kızı olmaktır” dedi.

Etkinlikte konuşan Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi öğrencisi Kadir Tek, doğuştan görme engelli olduğunu judo alanında başarılarının olduğunu, bağlama kursuna giderek bağlama öğrendiğini, sürekli kabartma ve sesli kitaplar okuduğunu, engelleri aşmasında ailesinin, arkadaşlarının, üyesi olduğu derneğin ve Dicle Üniversitesi’nin katkısının olduğunu ifade etti.

Etkinlik, Dicle Üniversitesinin özel gereksinimli öğrencilerden Kadir Tek ‘in bağlama ve Recep Yakıştıran keman dinletisi ile devam etti ve Dicle Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezinin faaliyetlerine destek olan gönüllü idari personele ve öğrencilere teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.