41. ULUSLARARASI KAZI, ARAŞTIRMA VE ARKEOMETRİ SONUÇLARI SEMPOZYUMU 17-21 HAZİRAN 2019 TARİHLERİ ARASINDA DİCLE ÜNİVERSİTESİ'NDE
12.02.2019

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dicle Üniversitesi'nin işbirliğiyle 41. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sonuçları Sempozyumu 17-21 Haziran 2019 tarihleri arasında Diyarbakır'da yapılacaktır. Sempozyum süresince Türkiye'de geçen yıl Bakanlığın izniyle Türk ve yabancı bilim insanlarınca gerçekleştirilen arkeolojik kazılar, yüzey araştırmaları ve bu çalışmalarda ele geçen buluntular üzerindeki arkeometrik çalışmalara ilişkin bildiriler sunulacaktır.

Arkeoloji biliminin kurumsallaşması aşamasında Türkiye'de gerçekleştirilen en önemli bilimsel faaliyet olma özelliği taşıyan sempozyum, 1979'dan beri her yıl kesintisiz olarak düzenlenmektedir. 1979-2003 yıllarında Ankara, İstanbul, İzmir ve Çanakkale'de Bakanlık imkanlarıyla gerçekleştirilen sempozyum, 2004 yılından itibaren ise üniversiteler ile ortaklaşa düzenlenmektedir. Bu kapsamda, 2004'te Selçuk Üniversitesi/Konya, 2005'te Akdeniz Üniversitesi/Antalya, 2006'da Onsekiz Mart Üniversitesi/Çanakkale, 2007'de Kocaeli Üniversitesi, 2008'de Ankara Üniversitesi/DTCF, 2009'da Pamukkale Üniversitesi/Denizli, 2010'da Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde İstanbul, 2011'de İnönü Üniversitesi/Malatya, 2012'de Hitit Üniversitesi/Çorum, 2013'te Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi/Muğla, 2014'te Gaziantep, 2015'te Atatürk Üniversitesi/Erzurum, 2016'da Trakya Üniversitesi/Edirne, 2017'de Uludağ Üniversitesi/Bursa ve 2018’de Troia Yılı kapsamında Onsekiz Mart Üniversitesi ile Çanakkale’de düzenlenmiştir.

Bakanlık bünyesinde 2018 yılı itibari ile müze kurtarma kazıları hariç Bakanlar Kurulu Kararlı 122 Türk kökenli ve 32 yabancı kökenli bilimsel kazı projesi ile 122 Türk kökenli ve 9 yabancı kökenli araştırma projesi yürütülmektedir. Dicle Üniversitesi'nin ev sahipliği yapacağı sempozyum süresince Türkiye'de 2018 yılında bakanlığın izniyle Türk ve Yabancı bilim insanlarınca gerçekleştirilen arkeolojik kazılar, yüzey araştırmaları ve arkeometrik çalışmalara ilişkin yaklaşık 450 bildirinin sunulması beklenmektedir.

ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada ve Polonya gibi çeşitli ülkelerden çok sayıda yerli ve yabancı bilim insanının katılacağı ve geniş bir izleyici grubu tarafından takip edilecek olan sempozyum arkeoloji  meraklıları ve öğrencileri için yeni bilgiler, kazı başvuruları için ilgili kişilerle kişisel olarak tanışma fırsatı bulabilmeleri ile ön plana çıkmaktadır.

Sempozyum süresince Dicle Üniversitesi, Kongre Merkezi'nde arkeoloji konusunda çalışan bilimsel kuruluş, yayınevi, şirket ve STK'lar tarafından kitap ve tanıtım standları açılacaktır.