8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KARMA SERGİSİ
08.03.2017

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KARMA SERGİSİ

Dicle Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü işbirliği ile düzenlenen, küratörlüğünü Münire Meral Yağçı Turan’ın yaptığı ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü Karma Sergisi’ açıldı. Açılışa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahsin Kılıçoğlu, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Giray Topal, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Sergi açılışında konuşan Arş. Gör. Münire Meral Yağçı Turan, sözlüklerde kadın, “erişkin dişi insan, hatun, zen, erkek veya adam karşıtı, analık veya ev yönetimi bakımından gereken erdemleri olan, hizmetçi bayan” olarak tanımlandığına göndermede bulunarak, “evet, erişkin bir dişi insanım, dişiliğim beni senden ayırmaz, sen dişiliğimin parçasısın, erkek veya adam karşıtı değilim, ben senin tamamlayıcınım, analık ve ev yönetimi bakımından gerekli erdemleri olanım, evet anayım doğuranım, üretenim ama ev yönetiminin dışında farklı alanlarda da en az senin kadar erdemlere sahibim. Anayım, sen olmadığında babayım da… Sen ülkem için savaşırken, ev yönetimiyle ilgilenen değil, taşla, sopayla, mermiyle yanında olan Nene Hatun’um, ülkemin ilk öğretmenlerinden Refet Angın’ım, Kore savaşında cephede çatışan, cepheden hastaneye yaralı taşıyan ve çevremde gördüğüm her şeyi, vahşeti, şiddeti, masumiyeti, bütün dünya görsün diye kayıt altına alan Semiha Es’im. Ülkemin ilk kadın mimarlarından Mualla Eyüboğlu’yum, ben ilk Türk Müslüman kadın oyuncu Afife Jale’yim, İlk Türk kadın ressamlardan Hale Asaf’ım, İlk Türk kadın modern heykelciliğimizin en özgün sanatçısı Seyhun Topuz’um, şuanda dünyanın bir çok müzesinin koleksiyonunda olan, ürettiğim zarif seramiklerimle tanınan Alev Ebuzziya’yım, Türkiye’nin ilk kadın mühendisi, aynı zamanda Fenerbahçe erkek voleybol takımının kaptanı Sabiha Rıfat’ım, Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği’nin ilk Türk kadın başkanı Betül Mardin’im… Kısacası sevgili sözlük, ben öğretmenim mühendisim, mimarım, oyuncuyum, sporcuyum, heykeltıraşım, ressamım ve daha sayamayacağım bir çok erdemleri olanım ve dünya benimle güzel” diye konuştu.

Fatma Evren Daşdağ, Lerzan Saya, Derya Şahin, Emine Dilek Yalçın, Münire Meral Yağçı Turan, Hatice Akbaş Demir ve Nurhayat Güneş’in eserleriyle katıldığı sergide seramik, özgün baskı, karışık teknik ve yağlı boyadan oluşan toplam 35 çalışma yer sergileniyor. Sanatçıların kendi içi dünyalarını yansıttığı, özgün çalışmaların bulunduğu sergi 8 Mart- 15 Marta arasında Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Sanat Galerisi salonunda ziyaret edilebilir.