KOMBİNE SIĞIR IRKI ÜRETİMİ İÇİN EMBRİYO TRANSFERİ ARGE ÇALIŞMA PROTOKOLÜ İMZALANDI
12.03.2018

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü(Tigem) İle Dicle Üniversitesi Arasında, Kombine Sığır Irkı Üretimi İçin Embriyo Transferi Arge Çalışma Protokolü İmzalandı.

Protokolü Dicle Üniversitesi adına Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip GÜL, Tarım İşletmesi Genel Müdürlüğü adına Genel Müdür İsmail ŞANLI imzaladı.

Veteriner Fakültesinden; TİGEM Ceylanpınar Embriyo transferi projesi ekibinde Prof. Dr. Ümit CİRİT, Doç. Dr. İbrahim KÜÇÜKASLAN, Yrd. Doç. Dr. Mehmet KÖSE ve Dr. Vet. Hekim M. Ferit ÖZMEN görev alacak.

Protokol ile TİGEM’e bağlı sığırcılık faaliyeti yürütülen Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürlüğünde kurulacak Embriyo Üretim Laboratuvarında embriyo üretimi ve transferi yapılarak ülkemizin ihtiyacı olan kombine verimli Simental ırkı damızlık düve ve boğaların yerli imkânlarla üretilmesi amaçlanıyor.

Proje kapsamında ilk etapta TİGEM bünyesinde yetiştirilmekte olan Simental ırkı inekler arasından üstün damızlık özelliklere sahip olanları seçilerek süperovulasyon tedavileri ile çok sayıda follikül geliştirmeleri sağlanacak, dişilerin özellikleri ile uyumlu olan üstün özelliklere sahip boğaların spermaları ile tohumlanacak ve embriyoları elde edilerek taşıyıcı annelere transfer edilecek. Böylece kısa sürede TİGEM bünyesinde üstün verimli “damızlık çekirdek sürüler” oluşturulacaktır. Orta ve uzun vadede, bu çekirdek sürülerden doğan dişi ve erkek buzağılar, üreticilerin nitelikli damızlık materyal ihtiyacının karşılanması amacıyla yetiştiricilerle buluşturulabileceği gibi, bunların aralarından seçilen özel damızlıklar (test sonuçlarına göre) dondurulmuş sperma veya embriyo üretiminde kullanılabilecek.

TİGEM ve Üniversiteler arasındaki bu işbirliğinin en önemli kazanımlarından biri de, TİGEM bünyesinde kurulacak olan Embriyo Üretim Laboratuvarında çalışacak personelin eğitimi olacak. TİGEM personeli Veteriner Hekimler ve diğer teknik personelin embriyo üretimi ve transferi konusunda deneyim kazanmasının, ileriki zamanlarda yürütülecek daha kapsamlı projeler için önemli bir temel oluşturması beklenmekte.