MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNİN PROJESİ TÜBİTAK TARAFINDAN ONAYLANDI

10.07.2024

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNİN PROJESİ TÜBİTAK TARAFINDAN ONAYLANDI

Dicle Üniversitesi onaylanan proje sayısını 20’ye yükseltti.

Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Gurbet Örçen’in yürütücüsü olduğu Dicle Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Adıyaman Üniversitesi ve İnönü Üniversitesinden de akademisyenlerin araştırmacı olarak proje ekibinde yer aldığı “Fonksiyonel Derecelendirilmiş Tamamen Kompozitten Üretilmiş Sandviç Yapıların Geliştirilmesi" isimli proje TÜBİTAK 1001 ÇABA kapsamında 1.331.500 TL’lik bütçe ile kabul edildi.

Proje Ofisi tarafından yapılan açıklamada; “Kompozit sandviç yapılar; enerji sönümleme özelliğinden kaynaklı  uzay, havacılık, akustik ve mühendislik uygulamalarında imalat teknolojilerindeki gelişmelerle beraber kullanıma başlanmıştır. Bu çalışma ile gerekli ihtiyacı karşılamak için fonksiyonel derecelendirilmiş yüksek enerji absorbsiyon yeteneğine sahip, fiber takviyeli yeni tip sandviç kompozitlerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada, sandviç yapılardaki düzenli hücresel yapılara alternatif olarak, hücre yapısındaki geometrik ve boyutsal olarak yapılan tasarım değişikliklerinin sandviç yapılardaki etkisi deneysel ve sayısal olarak incelenecektir. Elde edilen bu sandviç yapılar üzerinde, basma ve düşük hızda darbe testleri yapılacaktır.  Yine çalışmada ilerlemeli hasar analizi, hem statik hem de dinamik testler için yapılarak deneysel sonuçlar doğrulanacaktır. Çalışma sonucunda, optimum tasarımın belirlenmesi hedeflenmiştir” diye belirtildi.