2020-2021 AKADEMİK YILI ERASMUS ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ SONUÇLARI

Son dönemde yaşanan COVID-19 salgını sebebi ile 13 Mart 2020 tarihinde alınan YÖK Kararı’na istinaden, Ulusal Ajans’ın da duyurduğu üzere, tüm Erasmus Hareketlilikleri ikinci bir duyuruya kadar askıya alınmış durumdadır. Yaşanan salgının ne zaman sona ereceği ve programların ne zaman başlayacağı hususu belirsizliğini korumaktadır.

25.06.2020 tarihinde Ulusal Ajans’tan yapılan duyuru ile 2020 – 2021 akademik yılı için seçimlerin yapılması ve öğrenim hareketliliği programı kapsamında güz döneminde yapılması planlanan hareketliliklerin sanal olarak yapılabileceği ve sürecin normalleşmesi halinde ilgili üniversitelerde fiziki olarak hareketliliğe katılım sağlanabileceği kararı üniversitelere tavsiye edilmiştir.

Bu kapsamda gerçekleştirilecek hareketliliklerin sanal ortamda devam etmesi halinde katılımcılara hibe ödemesi yapılmayacaktır. Ancak hareketliliklerin fiziki olarak başlaması durumunda katılımcılara hibe ödemesi, yurtdışında bulunacakları süreler göz önünde bulundurularak yapılacaktır. Programdan sanal veya fiziki olarak faydalanılması halinde de tanınırlık ve diğer işlemlerin tamamı standart Erasmus Prosedürleri kapsamında gerçekleştirilecektir.

Bu kapsamda 2020 – 2021 akademik yılı seçimlerinde yapılması planlanan sözlü sınavlar salgın sebebi ile iptal edilmiştir. Değerlendirmelerin tamamı %50 Not Ortalaması ve %50 Yazılı Dil Sınavı dikkate alınarak yapılmıştır ve listeler duyuru ekinde ilan edilmiştir.

Bu aşamadan sonra, gitmeyi planladığınız üniversitelere isimleriniz bildirilecek ve karşı kurumlara başvuru işlemleri başlayacaktır. Bu kapsamda ekte bulunan üniversite tercih formları, imzalı olarak en geç 07.07.2020 TSİ Saat: 15.00’a kadar e-posta yolu ile erasmus@dicle.edu.tr adresine bildirilmelidir (Belgeler sadece e-posta yolu ile kabul edilecek olup ofise fiziki olarak belge teslim edilmeyecektir). Anlaşmalı olunan kurum listeleri duyuru ekinde bulunmaktadır.

Sonraki aşamada ise tercih edilen üniversitelerden yerleştirme işlemi yapılacak ve hangi üniversiteye yerleştirildiğiniz bilgisi Erasmus Koordinatörlüğü web sayfasında ilan edilecektir. Anlaşmalı kurumların başvuru takvimi ile ilgili bilgilerin tamamı kurumların web sayfasında yer almaktadır. Tercih yapılmadan önce bu bilgilerin kontrol edilmesi ve başvuru takvimi sona ermiş olan veya sanal hareketlilik imkanı sunmayacak olan üniversitelerin tercih edilmemesi konusundaki sorumluluk tamamen katılımcılar olarak sizlere aittir.

Bu süreçte gidilecek kurumların başvuru belgelerinin tamamı sizin tarafınızdan hazırlanması gerekmektedir. Bu aşamadan sonra ise gidilecek kurumdan başvuru için talep edilen belgelerin tamamı başvuru son tarihini geçirmeden ve eksiksiz bir şekilde karşı kuruma ulaştırılacak ve başvuru sonucu beklenecektir.

Yapılan bu iş ve işlemlerin tamamı tedbir amaçlı yapılıyor olup COVID-19 salgınının seyrine göre YÖK ve Ulusal Ajans’ın alacağı kararlar ile hareketliliklere(sanal veya fiziki) tekrar izin verilmesi halinde geçerli olacaktır.

Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli husus;  harcama yapılması halinde programa katılım sağlanamaz ise bu harcamaların geri ödenmesinin mümkün olmayacağıdır. Bu sebeple karşı kuruma başvuru aşamasında yapılması gereken bir ödeme (yurt depozitosu vb) söz konusu olur ise YÖK’ten hareketliliklerin tekrar başlatılabileceği duyurusu yapılmadan herhangi bir harcama yapılmaması tavsiye edilmektedir.

Yapılan yerleştirmeler sonrasında bir oryantasyon toplantısı yapılmayacaktır. Sosyal mesafe kuralları gereği de aynı anda 1’den fazla öğrencinin ofiste bulunması kısıtlanmıştır. Programlar ile ilgili sorularınızın tamamını erasmus@dicle.edu.tr adresine yazınız. Yaşanan pandemi sebebi ile ofise zorunlu durumlar dışında gelmemeniz, bu süreci online ortamda yürütmemiz toplum sağlığı için önem arz etmektedir.

Ayrıca imzalanması gereken bütün belgelerin önce bölüm koordinatörü tarafından imzalanması gerekmektedir. Alınan imza sonrasında ise belgelerin kontrol edilmesi ve kurum koordinatörüne imzalatılması için Erasmus Ofisine her gün saat 10.00-11.00 arasında bırakılması gerekmektedir. Aynı gün içinde kontrol ve imza işlemleri yapılamayabileceğinden belgelerin ertesi gün saat 14.00 – 15.30 arasında Erasmus Ofisinden alınması gerekmektedir.

ÖNEMLİ NOT: Bahar döneminde gitmek isteyenler için Eylül ayında işlemler başlatılacaktır.