Tarihçe

Dicle Üniversitesinin temeli, 1966 yılında Ankara Üniversitesi’ne bağlı Diyarbakır Tıp Fakültesi’nin kurulmasıyla atıldı.1974 Yılında Fen-Edebiyat Fakültesi’nin açılması ile üniversite kimliğine kavuşan Dicle Üniversitesi, kuruluşundan bu yana dengeli bir şekilde gelişmesini sürdürmüştür.

Bünyesinde 15 fakülte,4 Yüksekokul, 12 Meslek Yüksekokulu, 4 Enstitü, Merkezi Kütüphane, Merkezi Araştırma Laboratuvarı, Teknokent, Öğrenci Yaşam Merkezi, 32 Araştırma ve Uygulama Merkezi, Devlet Konservatuvarı ve örneği nadir Kültür ve Kongre Merkezi ile öğrencilerine modern ve çağdaş eğitim olanakları sunmaktadır.

Bünyesinde başta Tıp Fakültesi olmak üzere, Diş Hekimliği Fakültesi, Hukuk Fakültesi , Eğitim Fakültesi,  İlahiyat Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Fen Fakültesi,   Edebiyat Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İletişim Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi bulunduran  Dicle Üniversitesi, Atatürk Sağlık Yüksekokulu,  Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu ve Sivil Havacılık Yüksekokulları gibi birimlere de sahiptir.

Merkez kampüsün dışında Diyarbakır’ın Ergani, Çermik, Çüngüş, Bismil ve Silvan ilçelerinde de Yüksekokulları mevcuttur.