SEPSİS FARKINDALIK AYI ve 13 EYLÜL DÜNYA SEPSİS GÜNÜ

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Hastanesi konferans salonunda “ SEPSİS FARKINDALIK AYI ve 13 EYLÜL DÜNYA SEPSİS GÜNÜ” nedeniyle sempozyum düzenlendi.

Sempozyumun açılış konuşması yapan Dicle Üniversitesi Rektör yardımcısı ve Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ali Kemal KADİROĞLU “Her yıl 13 Eylülde dünyada ve ülkemizde sepsis farkındalığını anlamak, bunu topluma ve çalışanlara aktarmak amacıyla böyle bir sempozyum düzenledik. Sepsis bilindiği üzere vücudun enfeksiyona karşı gösterdiği kontrolsüz ve abartılı yanıt sonuncunda, kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkan bağışıklık sisteminin çökmesine sebep olan bir durumdur. Bu nedenle tüm hastane çalışanlarının çok dikkatli olmaları ve sepsisin erken dönemde tanımaları ve tedbir almaları gerekmektedir ”dedi.

Toplum kökenli sepsisin önlenmesinde el hijyeninin çok önemli olduğunu belirten KADİROĞLU; “Tüm dünyada kabul edilen geçerli standart uygulama el hijyenidir, toplumda da ve hastane içerisinde de bu böyledir. El hijyeni özellikle yoğun bakımlarda çalışanların çok dikkat etmesi ve önem vermesi gereken bir uygulamadır” diye belirtti.

Başkanlığını Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ali Kemal KADİROĞLU ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal ÇELEN’in yaptığı sempozyumda sırasıyla Dr. Öğr. Üyesi Fatma Yılmaz AYDIN “Sepsis Tanımı ve Epidemiyolojisi”  Doç. Dr. Recep TEKİN “Sepsis Tanısında Yeni Biyobelirteç ve Mikrobiyolojik Yöntemler” Prof. Dr. Murat OK  “Sepsis İlişkili Organ Disfonksiyonları” Prof. Dr. Gönül ÖLMEZ KAVAK “Sepsiste Tedavi Yaklaşımları” Dr. Öğr. Üyesi Emre AYDIN “Sepsiste Ekstrakorporeal Tedavi ve Enfeksiyon hemşiresi Zülfiye ÖZALTAŞ tarafından “Sepsiste Hemşirelik Bakımı” konularında sunumlar gerçekleştirildi. Sempozyum soru ve cevapların ardından sona erdi.