DİCLE ÜNİVERSİTESİNDEN SESLİ KİTAP DESTEĞİ

Erişilebilir Üniversite hedefi doğrultusunda pek çok uygulama gerçekleştiren Dicle Üniversitesinde, özel gereksinimli öğrencilerin kaynaklara erişelebilirliğini artırmak üzere gönüllü öğrenciler tarafından basılı eserler sesli kitaba dönüştürülüyor. Proje kapsamında 200 sesli kitap seslendirildi. Sesli Kitap Projesi, görme engelli öğrencilerimizin basılı kaynaklara sınırsızca erişimini sağlayıp öğrenim hayatlarını kolaylaştırmaktadır. Pandemi sürecinde Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler ve Matematik Öğretmenliği Bölüm öğrencileri tarafından toplam 50 kitap seslendirildi. Seslendirilmiş kitaplar CD halinde de özel gereksinimli öğrencilere ulaştırılmakta. Ayrıca Üniversitemizde Aralık 2016 yılında kurulmuş olan Engelsiz Kütüphanede ise 200 adet kabartma kitap, şekil kabartma cihazı, kabartma harfli (Braille) yazıcı yine Braille alfabesine uygun klavye, daktilo ile taşınabilir kitap okuma cihazı ve ekran okuma programı (JAWS) yüklü bilgisayarlar bulunmaktadır. Kütüphanede görme engelli öğrencilerin ihtiyaç duyduğu her türlü ders notu, kitap gibi yazılı materyal Braille (kabartma) baskısı alınabilmekte ve böylece bilgiye ulaşmalarına olanak sağlanmaktadır.