MEDYADA “HABERCİLİĞİN HUKUKİ, AHLAKİ VE SOSYAL SORUMLULUĞU

16.06.2022 - 16.06.2022

MEDYADA “HABERCİLİĞİN HUKUKİ, AHLAKİ VE SOSYAL SORUMLULUĞU” PANELİ DÜZENLENDİ

Dicle Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından Medyada “Haberciliğin Hukuki, Ahlaki Ve Sosyal Sorumluluğu” Paneli düzenlendi.

Panele Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Rektör yardımcısı Prof. Dr. Kadir Turan, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Panel açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç, geleceğin gazetecilerini yetiştiren İletişim Fakültesinde böyle bir Panelin düzenlenmesinin çok anlamlı olduğunu ifade ederek medyada etik ilkelerin önemine değindi.

İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Tarcan görüntülenme, izlenme ve reyting kaygılarıyla; doğruluk, mahremiyet, insan hak ve özgürlükleri gibi değerlerin görmezden gelinemeyeceğini ifade etti. Tarcan, gazetecilerin mesleklerini icra ederken doğru, ilkeli ve tarafsız olması gerektiğinin altını çizdi.

Moderatörlüğünü Doç. Dr. Neslihan Kılıç’ın yaptığı panelde ilk olarak Diyarbakır İl Müftü Yardımcısı Fatime Kartı “Medyada Haberciliğin Ahlaki Sorumluluğu” başlıklı bir konuşma yaptı. Dinimizde yalan söylemenin gerçek hayatta haram olması gibi sosyal medya mecralarında da haram olduğunu hatırlatan Kartı, bu ortamlarında da doğruluğun önemine vurgu yaptı.

“Haberde Kişilik Haklarına Saldırı ve Yasal Çerçevesi” başlığıyla bir sunum gerçekleştiren Dr. Öğretim Üyesi Ömer Ergün kişilik hakkının ihlali noktasında ortaya çıkacak hukuki ve cezai sorumluluğu anlattı.

Prof. Dr. Abdullah Atlı ise konuşmasında medyada gerçeği yansıtmayan, kişilik haklarını ihlal eden haberlerin birey ve toplum üzerinde olumsuz etkiler meydana getirdiğini, şiddet, taciz gibi olaylar haberleştirilirken medyanın kitleler üzerindeki etkisinin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Panel, soru cevap ile son buldu.