MADDE BAĞIMLILIĞI VE DİN DEĞERLERİ KONFERANSI

24.12.2021 - 24.12.2021


MADDE BAĞIMLILIĞI VE DİN DEĞERLERİ KONFERANSI

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından “Madde Bağımlılığı ve Din Değerleri“ konulu konferans düzenlendi.

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen konferansa konuşmacı olarak, Dicle Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Atlı, İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İhsan Akay katıldı.

Programda konuşan Prof. Dr. Abdullah Atlı, "Bağımlılık; psikoaktif bir maddenin beyni etkilemesiyle birlikte, maddenin keyif verici etkilerini yaşamak veya yokluğundan kaynaklanan sıkıntıdan kaçınmak için, devamlı ya da periyodik olarak madde alma isteği ve bazı davranış bozukluklarıyla karakterize bir beyin hastalığıdır. Bağımlılıkta maddeyi kompulsif kullanma ihtiyacı vardır ve bu davranış kişi tarafından durdurulamaz. Zamanla tolerans gelişir, maddenin kesilmesi sonucunda yoksunluk oluşur ve sosyal işlevsellik olumsuz yönde etkilenir’’ dedi.

İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İhsan Akay ise, ‘’Toplumun geniş bir kesimine yayılmış ve terk edilmesi pek kolay olmayan cahiliye dönemine ait şarap içme alışkanlığı Kur’ân’da dört aşamada tedrici olarak haram kılınmıştır. Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir, bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. (Mâide Suresi – 91) Akay, Sevgili "Muhakkak ki Allah, içkiye, onu yapana, yapılan yere, onu içene, içirene, taşıyana, taşıtana, satana, satın alana, onun bedelini ve kazancını yiyene lânet etmiştir.’’ (Ebû Dâvûd, Sünen, 2:292.) ifadelerini kullandı.

Yayını izlemek için tıklayınız:https://www.youtube.com/watch?v=sz_acTqauYk


Fotoğraf Galerisi