DİCLE ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ “SOSYAL SORUMLULUK VE İLETİŞİM EKSENİNDE TEKNOLOJİ VE BAĞIMLILIK SEMİNERİ”

16.06.2022 - 16.06.2022

İLETİŞİM FAKÜLTESİ VE YEŞİLAY’DAN TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ

Dicle Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlığı, Dicle Üniversitesi İletişim Topluluğu (DİF) ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti iş birliğiyle, “Sosyal Sorumluluk ve İletişim Bilimleri Ekseninde Teknoloji ve Bağımlılık Semineri” düzenlendi. 1 Aralık 2021 Çarşamba günü saat 13.30’da başlayan etkinlik, Dicle Üniversitesi İİBF Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ezeli AZARKAN ile Prof. Dr. Ahmet TANYILDIZ’ın da teşrif ettiği program, Dicle Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet TARCAN’ın açılış konuşması ile başladı. Teknoloji bağımlılığına sosyal sorumluluk ve iletişim bilimsel açıdan dikkat çeken programda, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Gönüllü ve Paydaş İlişkileri Müdürlüğü Gençlik Çalışmaları Uzmanı Muharrem İsmail MEMİŞ, “Sosyal Sorumluluk ve Sivil Toplum Boyutuyla Teknoloji Bağımlılığı” üzerine sözlü sunum gerçekleştirerek, Yeşilay Cemiyeti’nin teknoloji bağımlılığı konusunda yapmış olduğu faaliyetler hakkında bilgi verdi. Dünyada ve ülkemizde artarak yaygınlaşan oyun bağımlılığı, ekran bağımlılığı, sanal ortam bağımlılıkları gibi teknolojik alt yapıya dayanan bağımlılıklar hakkında sayısal veriler paylaşarak, bağımlılıklarla mücadelede alınması gereken tedbirlerin önemine vurgu yaptı. Bağımlılıklarla mücadelede Yeşilay Cemiyeti’nin her zaman iş birliğine açık olmasına işaret eden Memiş, diğer tüm bağımlılıklarla birlikte teknoloji bağımlılığı konusunda da sosyal farkındalığı tesis etmek için birlikte hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Etkinlikte, Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür ALTINDAĞ ise “Teknoloji Bağımlılığının Sosyal Boyutu” başlıklı sözlü sunumu ile teknoloji bağımlılığının sosyal yaşamı ne yönde ve nasıl etkilediğine dair önemli bilgiler aktardı. Sosyal hayatın önemli ve vazgeçilmez bir parçası haline gelen teknolojik araçların dikkatsiz ve ölçüsüz kullanımında ortaya çıkabilecek endişe verici tabloya işaret eden Doç. Altındağ, teknolojik içeriklerin tüketiminde bilinç düzeyinin önemli bir rol oynadığına vurgu yaptı. Kontrolsüz ve farkındalık eşiği aşılmış olan içerik tüketiminde geri dönülemez sonuçların doğabileceğini ifade ederek, masaüstü ve mobil aygıtlardan basit hatırlatıcılar ve ekran süresi kontrol ayarları ile bu sürecin yönetilebileceği tavsiyesinde bulundu. Etkinliğe “Dijital Çağda Dikkat Ekonomisi” başlıklı sunumu ile katılan Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilgün TUTAL ise kullanımı hızla yaygınlaşan teknolojik alt yapılı uygulama ve içeriklerin, yine aynı kanallarla bireylerin dikkatlerini satın almasının bağımlılıklara zemin hazırladığına dikkat çekerek, sosyal medya pratiklerinin bireylerin gerçeklik algısına zarar verdiğini ve bilinçli ve seçici tüketim konusunda hassas olunması gerektiğine işaret etti. Etkinliğe, “Teknoloji Ekoloji İlişkisi Bağlamında İletişim ve Bağımlılığın Anlamı” başlıklı sözlü sunumu ile katılan, Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin KÖSE ise teknoloji bağımlılığının ekolojik denge ve sürdürülebilir pratikler ile olan ilişkisine dikkat çekerek, karşı konulamayan bir teknolojik değişim ve dönüşüm akışının olduğunu, teknolojik pratikleri kullanmayı reddetmenin bir çözüm olamayacağını ancak ekolojik pratiklerle teknolojik alt yapının kesiştiği noktaları yakalamanın önemli olduğuna işaret etti. Teknoloji bağımlılığıyla ilgili farkındalığı artırma ve yapılabilecekler üzerine Prof. Dr. Nilgün TUTAL ile Prof. Dr. Hüseyin KÖSE’nin yapmış olduğu değerlendirme ve kapanış oturumundan sonra, programda sunumu olan katılımcılara teşekkür belgeleri ve plaketleri hediye edildi. Programa konuk olarak katılan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Diyarbakır Bölge Müdürü Fikret DİŞLİOĞLU ise program sonunda teknoloji bağımlılığında medyaya düşen ödev ve sorumluluklara değinen kısa bir konuşma yaparak, yapılan etkinliğin farkındalık oluşturma adına değerli olduğunu belirterek, organizasyonun gerçekleşmesi için iş birliği içinde bulunan kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini ifade etti. Program, organizasyon komitesinde yer alan İletişim Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Zuhal AKMEŞE, Dr. Öğr. Üyesi Fahrünnisa KAZAN ile İletişim Fakültesi öğrencileri, DİF İletişim Topluluğu üyeleri ile konuşmacı katılımcıların hatıra fotoğrafı çektirmesiyle son buldu.