12. DENEY HAYVANLARI KULLANIM SERTİFİKASI EĞİTİM PROGRAMI TAMAMLANMIŞTIR

01.04.2021

Dicle Üniversitesi Sağlık Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜSAM) tarafından koordine edilen ve araştırmacılara Deney Hayvanları Kullanım Eğitimi Sertifikası (A kategorisi) verilmesine Yönelik 10 gün sürecek olan, 35 saati uygulama toplam 75 saatlik kurs tamamlanmış olup, Dicle, Fırat, Yeditepe ve Dokuz Eylül Üniversitelerden farklı branşlardan çok değerli akademisyenler eğitimci olarak katılmıştır. Bu eğitim programında başarılı olan 41 kursiyer “Araştırmacılara Yönelik (A kategorisi) Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası” almaya hak kazanmıştır.

Kurs Programı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün 04.02.2019 tarih ve 2019/3 sayı ile yayımlanan “Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programına Dair Genelgesi” esas alınarak hazırlanan kurs programında, eğitim programının amacı deney hayvanları ile yapılacak bilimsel araştırmalarda, öğretimde, sağlık uygulamalarında çalışacak kişilerin gerekli bilgi-beceriye sahip olmasını ve deney hayvanlarına karşı etik ilkeleri gözetmesini sağlamaktır.

Kursiyerlere deney hayvanlarına yaklaşımda uymaları gereken mevzuat, etik ilkeler, hayvanların özellikleri (anatomisi, fizyolojisi, histolojisi, biyokimyası), hayvan refahı, hayvan bakım ve beslenmesi, iş güvenliği, tutuş teknikleri, anestezi uygulamaları ilaç verme ve enjeksiyon teknikleri, kan ve örnek alma teknikleri, temel cerrahi, hayvan deneyi modelleri ve deneylerin tasarlanması, alternatif teknikler ve Biyoistatistik ile ilgili bilgiler verilmiştir.