VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ VE DEONTOLOJİ ANABİLİM DALI

Akademik Özgeçmiş

Dahili: 8691

TARİHÇE

Türkiye’de ilk Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji departmanı bağımsız bir birim olarak 1950 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinde kurulmuştur. Bu yıldan itibaren kürsüde, bilim insanlarının yetiştirilmesi, bilimsel araştırma, yayım ve eğitim faaliyetleri yürütülmeye başlanmıştır. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı ise fakültenin kuruluşuyla birlikte 1992 yılında kurulmuştur. Dersler önceleri mikrobiyoloji, histoloji ve anatomi anabilim dallarında görevli öğretim üyeleri tarafından verilmeye çalışılmıştır. Sonraları Prof. Dr. Savaş HATİPOĞLU’nun dekanlığı döneminde Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji anabilim dalına ilk kez bir araştırma görevlisi kadrosu tahsis edilmiştir. Bu anabilim dalı kadrosunda 2005 yılında göreve başlayan Arş. Gör. Özgül KÜÇÜKASLAN, lisansüstü eğitimi için Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalına gönderilmiş, doktor unvanı alıp (2012) döndükten bir yıl sonra öğretim üyesi kadrosuna atanarak anabilim dalı başkanlığı görevine getirilmiştir. Doçent unvanını 2018 yılında almaya hak kazanan KÜÇÜKASLAN, halen bu birimde anabilim dalı başkanlığı görevinin yanı sıra eğitim-öğretim, araştırma ve yayım faaliyetlerini sürdürmektedir.

ANABİLİM DALI HAKKINDA

Anabilim dalında farklı sınıflara yönelik olarak beş adet lisans dersi okutulmaktadır. Lisansüstü eğitim programı bulunmamaktadır.

Lisans dersleri:

Dersin Kodu

Dersin Adı

Seçmeli/Zorunlu

Sınıfı

Dönemi

VET105

Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji

SEÇ207

Veteriner Hekimliği ve Toplum İlişkisi

Seçmeli

VHM501

Veteriner Hekimliği Mevzuatı

DEO501

Mesleki Etik ve Deontoloji

VHOE502

Olgunlaşma Eğitimi

Bahar

ÇALIŞMA ALANLARI

Veteriner hekimliği tarihi ve deontoloji alanında; meslek tarihi araştırmaları, biyografi araştırmaları, halk bilgisi araştırmaları, eğitime yönelik araştırmalar, veteriner hekimliği mevzuatı, mesleki etik ve deontoloji, hayvan hakları, hayvan refahı konuları gibi geniş bir yelpazede çalışma alanı bulunmaktadır.

YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR

Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgül KÜÇÜKASLAN tarafından yürütülen çalışmalara güncel olarak ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız:

Erişim: https://akademik.yok.gov.tr/AkademikArama/view/viewAuthor.jsp