Diyarbakırlı Kadınlar İtalyanların Dünyaca Ünlü Mozzarella Peynirini Üretecek

21.06.2022


Diyarbakırlı kadınlar İtalyanların dünyaca ünlü mozzarella peynirini üretecek

GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM) öncülüğünde, Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Yenişehir Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Diyarbakır Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği iş birliğiyle "Kırsalda Kadınlar Mozzarella Peyniri Üretiyor Projesi" hayata geçirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca desteklenen proje ile Türkiye'de manda varlığı bakımından önemli illerden Diyarbakır'da yetiştiricilerin elde ettikleri sütten daha çok kazanç elde etmeleri, üretilen peynirde markalaşmanın sağlanması amaçlanıyor.

Proje ile 18-45 yaş arası 48 kadına mozzarella peyniri yapımı ile ilgili teorik eğitimler yaşamlarını sürdürdükleri kırsal mahallelerde, uygulamalı eğitimler de Diyarbakır Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği bünyesinde faaliyet yürüten bir süt işleme tesisinde verildi.

DÜ Veteriner Fakültesi Dekanı, Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Vural, kursiyerlerin her zaman aynı kalitede ve aynı standartta ürün üretmelerini sağlama amacında olduklarını dile getirerek, kurs sonunda kadınların "peynir üreticisi" sertifikası alacağını söyledi.

Vural, bu sertifikayla, kursiyerlerin ya kendi işletmelerinde ya da farklı işletmelerde çalışabileceğini anlatarak, "Bir nevi bu işi diplomalı yapmış olacaklar. Manda sütünden peynir yapan kadınlarımız aldıkları akademik eğitim sonucu kaliteli, hijyenik ve uluslararası standartlarda üretimi öğrendi. Bunu belgelendirdiler ve bu ürünlerini inşallah piyasaya sunacaklar. Böylece katma değeri yüksek ürünler elde edecekler." diye konuştu.