Sık Sorulan Sorular ve Cevapları Tezli Yüksek Lisans

2021-2022 Güz Dönemi Alımları İçin Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI İÇİN

Soru 1 : Enstitünüzde hangi tezli yüksek lisans programları öğrenci almaktadır.

Cevap 1: Arkeoloji, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Felsefe ve Din Bilimleri, İktisat, İslam Tarihi ve Sanatları, İşletme, Kamu Hukuku, Klinik Psikoloji, Kürt Dili ve Kültürü, Özel Hukuk, Sağlık Yönetimi, Sosyoloji, Yakınçağ Tarihi, Temel İslam Bilimleri ve Türk Dili ve Edebiyatı anabilim dalları öğrenci almaktadır. Doğu Dilleri ve Edebiyatları, Kamu Yönetimi ve Sosyal Hizmet anabilim dalları öğrenci almamaktadır.

Soru 2 : Tezli yüksek lisans programlarında değerlendirme sınavı nasıl yapılmaktadır.

Cevap 2: Anabilim dallarının almış oldukları karar çerçevesinde sadece bilim sınavı ya da bilim sınavı + mülakat şeklinde yapılmaktadır. İlan metninde anabilim dallarının almış oldukları kararlar belirtilmiştir.

Soru 3 : Tezli yüksek lisans programına başvurabilmek için ALES puanım en az kaç olmalıdır ve ALES puanımın geçerlilik süresi ne kadardır?

Cevap 3: ALES puanınız (GRE veya GMAT sınavlarından Senato tarafından belirlenen eşdeğer puan) en az 60 olmalıdır. ALES puanınız sınava girildiği tarihten itibaren  yıl geçerlidir.

Soru 4 : Tezli yüksek lisans programlarınızda yabancı dil şartı aranmakta mıdır?

Cevap 4: Yabancı dil şartının olup olmayacağı anabilim dalları tarafından belirlenmektedir. Bu nedenle yıldan yıla dil puanı istenip istenmediği değişmektedir. 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, İslam Tarihi ve Sanatları, İşletme, Kürt Dili ve Kültürü ve Yakınçağ Tarihi anabilim dallarında yabancı dil şartı aranmamaktadır. Diğer anabilim dalları yabancı dil şartı istemekte olup, adayların Yabancı Dil Sınavından (Anadili hariç YDS, YÖKDİL veya ÖSYM ya da YÖK tarafından eşdeğerliği kabul edilen sınavlar) en az 40 puan almış olması zorunludur. Merkezi ve eşdeğeri sınavların geçerlik süreleri kendi geçerlik süreleriyle sınırlıdır

Soru 5 : Yabancı dil puanımın geçerlilik süresi ne kadardır?

Cevap 5 : Yabancı dil puanınız sınava girildiği tarihten itibaren 5 yıl geçerlidir.

Soru 6 : Tezli yüksek lisans programlarında değerlendirme nasıl yapılmaktadır?

Cevap 6 : Tezli Yüksek Lisans Başarı notu %50 ALES, %20 AGNO/lisans, %20 Değerlendirme (bilim ve/veya mülakat) Sınav Sonucu ve %10 yabancı dil puanlarının toplamından oluşur. Adayın başarılı sayılması için başarı notunun en az 60/100 olması gerekir.

Soru 7: Birden fazla lisansüstü programa başvuru yapabilir miyim?

Cevap 7: Enstitümüze bağlı 1 Tezsiz Yüksek Lisans ile 1 Tezli Yüksek Lisans veya 1 Tezsiz Yüksek Lisans ile 1 Doktora programına başvuru yapabilirsiniz. Başka bir ifade ile aynı anda 2 tezli lisansüstü programa başvuru yapılamaz.