Tarihçe

1983 yılında Dicle Üniversitesi kapsamında kurulan Mühendislik-Mimarlık Fakültesi iki bölümden oluşmaktaydı. Yönetim ve Mimarlık Bölümü Diyarbakır’da, İnşaat Mühendisliği Bölümü ise Şanlıurfa’da hizmet vermekteydi. Mimarlık Bölümü Diyarbakır’ın Bağlar Kuruçeşme semtindeki Bayındırlık Müdürlüğüne ait bir binada eğitim faaliyetlerine başladı. 1986 yılında Dicle Üniversitesi Yerleşkesine taşınan Fakültemiz ve Mimarlık Bölümü Fen Fakültesi binasının bir katında eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürdü. Mühendislik Mimarlık Fakültesi’nin diğer bölümleri olan Maden Mühendisliği Bölümü 1992 yılında, Urfa’daki İnşaat Mühendisliği Bölümü’nün yeni kurulan Harran Üniversitesine bağlanması ile yeniden kurulan İnşaat Mühendisliği Bölümü 1993 yılında ve hemen arkasından Elektrik –Elektronik ve Makine Mühendisliği Bölümleri hizmete başladı. 1993 yılından itibaren Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Mimarlık başta olmak üzere toplam beş bölümden oluşmaktaydı. Tek bir öğretim üyesi ile eğitim ve öğretime başlayan ve 2010 yılına kadar yüz’ü aşkın öğretim elemanına sahip olan Fakültemiz, 1993’de yaklaşık 30000 m2 kapalı alana sahip olmuştur.

2010 yılında Dicle Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Mimarlık Fakültesi’ne dönüştü. 2010 yılında kurulan Mimarlık Fakültesi’nin 1983 yılından itibaren  Mimarlık Bölümü’nün eğitim ve öğretim faaliyetleri 23’ü öğretim üyesi 4 öğretim görevlisi ve 7 araştırma görevlisi ile sürdürülmektedir.

Günümüze kadar Mimarlık bölümünden mezun olan öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu özel ya da kamu sektöründe mesleki alanlarında çalışmaktadır.