Ofis Cephe Tasarım Çalıştayı


23.03.2022


OFİS CEPHE TASARIM ÇALIŞTAYI

Dicle Üniversitesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi Kent Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Yenişehir Belediyesi ve tarafından “Ofis Cephe Tasarım Çalıştayı” düzenledi. 

Çalıştaya Dicle Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Ahmet Tanyıldız, Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ali Karakaş, Yenişehir Kaymakamı ve Yenişehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Beşikci, Yenişehir Belediyesi Başkan Yardımcıları, GABKAM Müdürü Prof. Dr. Türkan Kejanlı, Çalıştayın Proje Yürütücü Öğretim Elemanları ve öğrenciler katıldılar.

Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını yapan Dicle Üniversitesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi Kent Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Türkan Kejanlı, "Diyarbakır kenti geçmişi çok eskilere dayanan tarihi Suriçi bölgesinden başlayarak bir gelişim göstermiştir. Geleneksel ticaret merkezi olma özelliğini sürdüren Suriçi bölgesinden başlayarak kent Yenişehir bölgesine doğru bir gelişim göstermiştir. 1980’lerle birlikte kentin ikinci ticaret merkezi görevi ofis Ekinciler ve Gevran Caddesi üstelenmiştir.  Bu caddeler üzerinde yer alan konut alanları zamanla ticarete dönüşüm yaşamış ve bu durum yoğun bir yaya ve taşıt trafiğine neden olmuştur. Binalardaki fonksiyonel değişimlerle birlikte yapıların cephelerinde de bir dönüşüm ve süreç içerisinde görsel kirlilik ortaya çıkmıştır" dedi.

Kejanlı, "Çalıştay; kentin algılanabilirliğini artıran, estetik görünen ve güvenli ortamların oluşmasına katkı sağlayan cephe yenileme çalışmalarının Diyarbakır Gevran ve Ekinciler caddesinde uygulanabilmesi için mevcut durumu tespiti ve bölgeye ilişkin önerilerin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Cehpe tasarımları yapının görünümü, bulunduğu sokak ve kentin görsel imajını kalitesinin belirlenmesinde önem taşımaktadır" dedi. 

Rektör V. Prof. Dr. Ahmet Tanyıldız,"Yenişehir bölgesi Diyarbakır'ımızın çağdaş döneme açılan kapısıdır. Bu da Yenişehir'in aslında modern dönemdeki önemini bize gösteriyor. Binalar da insanlar gibi büyür, yaşar ve ölür. Bu binaların tekrar gençleştirilmesi adına yapılacak olan bu faaliyetlerde emeği geçen herkesi tebrik ediyoruz. Dünü ve bugünüyle Diyarbakır bize çok şey anlatıyor. Çalıştayın hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.

Yenişehir  Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Murat Beşikci, "Tarih boyunca binaların dışa yansıması ile oluşan cehpeler sadece binaların görünen yüzeyleri değil ayı zamanda bir toplumun sahip olduğu değerleri. Sanatı, ekonomiyi, mühendislği, ekolojiyi, sosyolojiyi, tekkolojiyi, tarihi ve felsefeyi de ifade etme biçimdir. Cehpe tasarımı yalnıca binanın imajını değil, bulunduğu sokağı, caddenin ve dolayısıyla kentin görsel imajını ve estetik kalitelerini belirler. İlcemizdeki Ekinciler ve Gevran Caddelerimizde ikamet eden vatandaşlarımız ve esnafımıza yönelik uyguladığımız anketimizin sonuçları ve mimarlarımızın kent estetiğine uygun tasarımlarıyla caddelerimizin siması büyük ölçüde değiştirip, modern bir görüntüye kavuşturacağız" dedi. 

Açılış konuşmalarını ardından çalıştayın diğer oturumlarına geçildi.

Yayını izlemek için tıklayınız:https://www.youtube.com/watch?v=LfWDNWp1htg