İSTATİSTİK BİLİMİ VE İSTATİSTİĞİ ORTAYA ÇIKARAN DİNAMİKLER


31.05.2021


Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü tarafından 28 Mayıs 2021 tarihinde saat 14.00’da “İstatistik Bilimi ve İstatistiği Ortaya Çıkaran Dinamikler” konulu seminer düzenlenmiştir. Fen Fakültesi İstatistik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seçil Yalaz’ın moderatörlüğü ile gerçekleşen seminere Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kaya konuşmacı olarak konuk edilmiştir. Seminere Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezai Asubay, Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karakaplan, İstatistik Bölümü Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Damla Barlak ve Dr. Öğr. Üyesi Özge Kuran, Fen Fakültesi Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katılmış olup, seminerde istatistik biliminin önemi, istatistik bilimini ortaya çıkaran dinamikler ve istatistik bilim dalının diğer bilim dalları ile ilişkisi üzerinde durulmuştur. 

Seminerin YouTube linki: https://www.youtube.com/watch?v=pVljGemid0I

SEMİNERDE ÜZERİNDE TARTIŞILAN SORULAR 

1.           Prof. Dr. Ahmet Kaya’nın istatistik bölümünü seçtiği dönemde daha az bilinen bir bölüm olmasına rağmen istatistik bölümünü seçme nedeni nedir?

2.           İstatistiğin orijini nedir?

3.           Temelde en çok hangi problemler istatistiğin ortaya çıkmasına sebep olmuştur?

4.           İstatistik matematiğin alt bilimi midir ya da matematikten ayrı bir bilim olması hangi gereklilik sonucu ortaya çıkmıştır?

5.           İstatistiğe ihtiyaç duyan diğer bilimler hangileridir? Bu bilimler ne için, nasıl istatistiği kullanırlar ve hangi sonuçlara ulaşırlar?

6.           Neden istatistik çalışmaya gereksinim duymaktayız?

7.           İstatistik yapmadan da veriden bilgi edinip bu bilgiyi kullanabilir miyiz? İstatistik hangi aşamada gereklidir?

8.           Türkiye’de istatistik biliminin gelişimi nasıl olmuştur?

9.           İstatistiğin günlük yaşantımızdaki yeri nedir?

10.       İstatistikte yeni eğilimler nelerdir? Veri bilimci (Google, Facebook, Amazon, Yahoo, Linkedin, Twitter,… gibi öncü kurumlar büyük veriyi yönetmek için geliştirilen teknolojileri kullanabilecek beceri ve zekaya sahip insanların da en az teknoloji kadar önemli olduğuna inanmaları sonucu veri bilimcilerini kullanmaktadırlar. Veri bilimci, farklı veri kaynaklarından beslenen büyük veri yönetimi için, bir bilim adamı gibi hipotezler kurup, bu hipotezlerin doğruluğunu ya da yanlışlığını test etmek için araştırmalar yapar.)

11.       İstatistiğin geleceği nedir?


Fotoğraf Galerisi