Program

Yeni Sayfa 1

Biyoloji, yaşayan organizmanın yapılarını, işlevlerini ve aralarındaki ilişkileri inceleyen bilim dalıdır. Organizmaların moleküller seviyede incelenmesiyle, gen teknolojileri ve biyoteknolojik alandaki çalışmalarla Moleküler Biyoloji ve Genetik ortaya çıkmaktadır.

 Programın Amacı: Moleküler Biyoloji ve Genetik programının amacı, Moleküler Biyoloji, Genetik ve Biyoteknoloji alanında eğitim ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Moleküler biyoloji ve genetik programında Biyoloji’den Kimya’ya, Matematik’ten Bilgisayar’a, Biyoinformatik’ten Genom ve Proteom’a, Mikrobiyoloji’den Moleküler Hücre Biyolojisi’ne, Genetik’ten Gen Mühendisliği’ne kadar çok değişik alanlarda dersler okutulmaktadır.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler: Moleküler Biyoloji ve Genetik programını bitirenlere "Biyolog" ünvanı verilmektedir. Moleküler biyologlar hastanelerde, sağlık koruma enstitülerinde, ıslah merkezlerinde, ilaç endüstrisinde görev alırlar ve laboratuvarlarda özellikle hücrelerin incelenmesi, genetik yapısının özümlenmesi ve iyileştirilmesi konusunda çalışmalar yaparlar.

Çalışma Alanları: Moleküler biyologlar üniversitelerin, fen, tıp, ziraat, eczacılık ve veterinerlik fakültelerinde akademisyen olabilirler, TÜBİTAK gibi resmi kurumlarda ve ilaç endüstrisinde araştırmacı, çeşitli sağlık kuruluşlarının laboratuvarlarında yönetici olarak görev alabilirler. Bu bölümün esas amacı, uluslararası düzeyde bilim adamı yetiştirmek olup öğrencilerini bu amacı gerçekleştirecek bireyler olarak yetiştirmeye çalışmaktır. Bölümümüz dersleri Moleküler Biyoloji, Genetik, Biyokimya, Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji ile Çevre Biyolojisi alanında başarılı çalışmalar yapan öğretim üyelerince verilmektedir. Toplumu ilgilendiren sorunların çözümüne katkı sağlamanın yanı sıra, bölümümüzün diğer önemli amacı araştırma ve yayın yapmaktır.

Akademik kadro ve çalışmalar: 6 Profesör, 1 Dr. Öğr. Üyesi ve 1 Arş.Gör. olmak üzere 8 elemandan oluşmaktadır. Çalışma alanları;

•       Çeşitli kaynaklardan bakteri (özellikle termofilik) izolasyonu, tanımlanması ve moleküler karakterizasyonu

•       Mikrobiyal kaynaklı biyoteknolojik öneme sahip enzimlerin izolasyonu, üretimi, saflaştırılması ve karakterizasyonu

•       Gen mühendisliği teknikleri ile enzim üretimi

•       Ames Testi ile mutajen tespiti, Çeşitli kirleticilerle kirletilmiş ortamlardan mikroorganizmaların izolasyonu ve mikrobiyal degredasyon çalışmaları

•       Kanser hücreleri üzerinde çalışmalar ve kemoterapötik kanser tedavilerinde bakteri enzimleri ile “prodrug” aktivasyonu

 Lisansüstü Eğitim-Öğretim: Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı, Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak Yüksek Lisans ve Doktora programı lisansüsü öğrenci kabul etmektedir.