Pandemi Sürecinde Engelsiz Eğitim

DİCLE ÜNİVERSİTESİNDE COVID-19 SALGINI SÜRECİNDE ENGELSİZ EĞİTİM

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs önlemleri kapsamında yükseköğretimde eğitime ara verilmesi üzerine Dicle Üniversitesinde 23 Mart tarihinden itibaren özel gereksinimli öğrencilerimizin pandemi sürecinde kaygılarını azalmak için  birtakım tedbirler alınmıştır. Bu kapsamda;

Ø  (13Mart 2019) -Dicle Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi öncülüğünde Görme engelli bireylerin koronavirüs salgını ile ilgili bilgilendirilmesi amacı ile Sağlık Bakanlığının internet sitesinde bulunan virüs hakkında bilinmesi gereken bilgiler sesli hale getirilmiş olup ses  dosyası üniversitemizin görme engelli öğrencileri ve Diyarbakır Altı Nokta Körler Derneği üyelerine gönderilmiştir.

Ø  Pandemi sürecinde Üniversitemizin özel gereksinimli öğrencilerine destek olmak amacıyla Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunulmuştur.

Ø  Pandemiden önce engelli öğrencilerimize yönelik EKPSS hazırlık kursu verilmiştir. Pandemi sürecinde ise Topluma hizmet grubu öğrencilerimiz tarafından EKPSS hazırlık kitapları sesli hale getirilmiştir.

Ø  (Nisan-Haziran 2020)Üniversitemizin Online Öğretim Portalında öğrencilerimizin almış olduğu derslere ait ders materyalleri (Word dosyaları veya ppt.dosyaları )Merkezimiz öncülüğünde Topluma Hizmet Grubu öğrencileri tarafından sesli hale getirilip görme engelli öğrencilere ses kayıtları şeklinde gönderilmiştir.

Ø  Üniversitemizde bahar yarıyılı ara sınavları ödev, proje vb. yöntemiyle uygulanmıştır. Bu kapsamda öğrencilerimize ara sınav çalışmalarını sesli kayıt şeklinde hazırlayabilme kolaylığı sağlanmıştır .

Ø

Ø  (Mayıs 2020)“2019-2020 yılı bahar döneminde,“Özel Gereksinimli Öğrencilere Yönelik Sınav Yönergesi” hazırlanmış olup tüm akademik birimlere gönderilmiştir.

Ø  Bu süreçte gönüllü öğrenciler tarafından görme engelli öğrencilerin ihtiyaç duyduğu ders kitapları ve romanlar sesli hale getirilmiş olup üniversitemizin sesli kütüphanesindeki kitap sayısı 200’ e ulaşmıştır.

Ø  “2020 yılı Engelsiz Üniversite Ödülleri” kapsamında Dicle  Üniversitesi, 6 tane "Engelsiz Üniversite Bayrak Ödülü"nü alarak önemli bir başarıya imza atmıştır.

Ø  Üniversitemizde  kayıt haftası sürecinde engelli öğrencilere ve ailelerine Merkezimiz tanıtıldığı gibi  üniversitemiz hakkında aydınlatıcı genel  bilgiler  verilmiştir. Yeni kayıt yapan öğrencilerimiz için engelli kayıt formları oluşturulmuş.

Ø  Öğrencilerimiz için iletişim grupları oluşturulmuş olup üniversite, Yök, iş ilanları, KPSS başvuru ilanları, burs ilanları, uzaktan eğitim sorunları vb. durumlar için sürekli bilgilendirme yapılmıştır.

Ø  2020-2021 yılı güz döneminde   Görme engelli öğrencilerin kitapları gönüllü öğrenciler tarafından sesli hale getirilmiştir.

Ø  2020-2021 yılı güz döneminde “PANDEMİ SÜRECİNDE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLERE YÖNELİK  TEDBİRLER” konulu yazı ve engelli öğrenci listesi tüm birimlere tekrardan gönderilmiştir

Ø  2020 yılı Engelsiz Üniversite Ödülleri, Üniversitemiz rektörü tarafından birim yöneticilerine teslim edildiği az sayıda katılımcının katıldığı toplantıya engelli öğrencilerimiz gönderdikleri video ile katılmış olup üniversite yönetimine dilek ve temennilerini dile getirmişlerdir.

Ø  Özel Gereksinimli öğrencilerimiz için sağlanan bu olanaklar öğrencilerimizin kaygılarını azaltmıştır. Takip eden süreçlerde de öğrenci dostu ve öğrenci merkezli üniversite bilinci ve sorumluluğu ile gerekli tedbirler alınmaya ve uygulanmaya devam edecektir.