DİCLE ÜNİVERSİTESİ HASTANELERİ, KOKLEAR İMPLANT KULLANAN ÇOCUKLARA YÖNELİK ETKİNLİK DÜZENLEDİ


08.10.2021


DİCLE ÜNİVERSİTESİ HASTANELERİ, KOKLEAR İMPLANT KULLANAN ÇOCUKLARA YÖNELİK ETKİNLİK DÜZENLEDİ

Dicle Üniversitesi Hastaneleri'nde ameliyatları başarıyla tamamlanıp koklear implant kullanmaya başlayan çocuklara yönelik etkinlik düzenlendi.

Dicle Üniversitesi havuz başında düzenlenen etkinliğe, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Sur Kaymakamı ve Sur Belediyesi Başkan Vekili Abdullah Çiftçi,  İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akdağ, Dicle Üniversitesi Hastanesi hekimleri, aileler ve çocuklar katıldı.

Etkinlikte konuşan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, "Dicle Üniversitesi Hastaneleri kulak, burun boğaz olsun göz ameliyatlarıyla olsun organ naklindeki ve onkolojideki çalışmalarıyla bölgenin iyi bir üniversitesi konumunda. Daha ileri gitmesinde de tüm Diyarbakırlı paydaşlarımızın katkıları değerlidir. Bu kısımda bugün tekrar bir arada olduğumuz için çocuklarımızın sesleri eksik olmasın ve en güzel sesleri duymalarını temenni ederim" dedi.

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akdağ, Dicle Üniversitesi Hastaneleri olarak ameliyat ettikleri çocuklarla bir arada bulunup vakit geçirmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Akdağ,  "Ameliyattan sonra bu sonuçları gördüğümüz için mutluyuz. Doğuştan işitme kaybı veya sonradan işitme kaybı olan hastalar bir anlamda toplumdan dışlanmış şekilde ve bundan sonra hayata adım atamayacak gibi bir algı var. Bu etkinlik aslında bu algının sona erdirilmesine önayak oluyor. Bu çocuklarımızı tekrar işitme cihazları aracılığıyla, işitmeyi sağlayarak hayata bağlayabiliyoruz" dedi.

2010'dan bu yana koklear implant ameliyatlarını yaptığını kaydeden Akdağ, "Batman'dan, Hakkari'den, Bitlis'ten, çeşitli illerimizden hastanemize gelen hastalarımız var. Biz bu hastaların koklear implant planlaması çerçevesinde önce tanımlarını koyuyoruz. Daha sonra kurulan bir komisyonumuz var. Burada da ameliyat yapılıp yapılmayacağına yönelik karar veriliyor. Ameliyattan daha sonra da rehabilitasyon ve eğitim tedavisi uyguluyoruz. Sadece ameliyatla değil, bu ameliyattan sonra çocukların belli eğitim merkezlerinde eğitime tabi tutulması lazım" ifadelerini kullandı.

Ailelerden Yeter Çınar da üç çocuğunun doğuştan işitme engelli olduğunu söyledi.
"Cihazlar sayesinde çocuklarımın duyması biraz daha kolaylaştı" diyen Çınar, şunları kaydetti: "Böyle bir etkinliğe ilk defa katılıyoruz. Çok güzel. Özellikle çocuklarım çok sevinçliler. İlk defa böyle bir etkinlikle karşılaşıyorlar. Dicle Üniversitesi Hastaneleri hocaları sayesinde çocuklarım hayata bağlandı. Konuşmaya başladılar" dedi.

Etkinlikte bando gösteriminin ve çeşitli ikramların sunulmasıyla  çocuklar keyifli anlar yaşadı.