ANADOLU SELÇUKLU HÜKÜMDARI 1.KILIÇARSLAN'IN KAYIP MEZARI BULUNDU


12.01.2021


ANADOLU SELÇUKLU HÜKÜMDARI 1.KILIÇARSLAN'IN KAYIP MEZARI BULUNDU


Anadolu Selçuklu hükümdarı 1. Kılıçarslan'ın Diyarbakır Silvan'daki kayıp mezarı, Dicle Üniversitesi'nin çalışmaları sonucu tespit edildi.

Mezar yeri tespit çalışmaları kapsamında, Silvan Merkez'de bulunan 2 tarihi mezarda kazı çalışması başlatıldı. 8 gün süren çalışmalarda kazı tamamlandı.

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, mezarla ilgili şu bilgileri verdi:

''Sultan 1. Kılıçarslan’ın, Habur Çayı'nda boğularak şehit olduğu ve Silvan’da defnedildiği biliniyor ama mezar yeri bir türlü tespit edilemiyordu. 2 tarihçi, 1 sanat tarihçisi, 1 arkeolog ve 1 yazma eser uzmanından oluşan komisyonumuz, veriler ışığında Silvan’daki muhtemel yerleri inceledi. Yöre halkıyla hep temas halinde olundu. Güzel haber bu hafta içinde geldi. Silvan merkezindeki Orta Çeşme Parkı'ndaki türbede iki mezarın, Kılıçarslan ve kızı Saide Hanım'a ait olduğu komisyonumuz tarafından belirlendi. Anadolu tarihine ışık tutacak olan bu gelişmenin Diyarbakır ve Silvan için hayırlı neticeler vereceğini temenni ediyor, başta Valimiz Münir Karaloğlu olmak üzere katkı sunan herkese Üniversitem adına teşekkür ediyorum." dedi

 


Fotoğraf Galerisi