ULUSLARARASI ASHÂB-I KEHF VE LİCE SEMPOZYUMU BAŞLADI


27.05.2021


ULUSLARARASI ASHÂB-I KEHF VE LİCE SEMPOZYUMU BAŞLADI

Dicle Üniversitesi tarafından, Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Lice Kaymakamlığının katkılarıyla “Uluslararası Ashâb-ı Kehf ve Lice Sempozyumu” gerçekleştirildi. Sempozyuma Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, 8. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Ali Özmen, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hatip Yıldız, kurumların temsilcileri ve akademisyenler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan sempozyum, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam etti. Sempozyumda bir konuşma yapan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Mayıs ayının son haftasının fetihler haftası olduğunu söyleyerek  “27 Mayıs, bu toprakları İslâm’a açan, bu topraklardaki ilk İslam şehri Diyarbakır’ın fetih günü. 29 Mayıs ise bu topraklardaki, kıyamete kadar Türk İslam varlığının ispatı olan İstanbul’un fetih günüdür.” dedi.
Dünya üzerinde 33 ayrı yerde Ashâb-ı-ı Kehf mağarası bulunduğuna dönük iddialar olduğuna değinen Karaloğlu, Kur’an-ı Kerim’de yer alan Kehf suresindeki ayetlerdeki tariflerin Lice ilçesine bağlı Duru köyündeki mağaraya uyduğunu belirtti.Yapılan sempozyumla, konunun, bilimsel kaynaklar ışığında tartışılacağını ifade eden Karaloğlu, sempozyumun sonuç bildirgesinin yeni bir kaynak olarak Türkiye’ye ve dünyaya sunulacağını dile getirdi.
Lice Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cevdet Bakkal ise Uluslararası Ashâb-ı Kehf ve Lice Sempozyumunun önemine değinerek, bu çalışmaların hem Diyarbakır hem de ülkeye katkılar sunacağını söyledi.
Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, “Sempozyumun konusunu oluşturan Lice ilçemiz de kadim bir yerleşim merkezidir. Lice, asırlarca Roma/Bizans ile İran/Sasani arasında bir geçiş güzergahı ve mücadele alanı olmuştur. Hz. Ömer zamanında 639 yılında İslam idaresi altına giren Lice, kesintisiz bir şekilde birçok  İslam devletinin yerleşim merkezi olmuştur. Lice bu özelliğini Osmanlı Devleti döneminde de devam ettirmiş, saygın bir ilim ve irfan merkezi olmuştur. Tarihsel olarak kayda değer bir geçmişe sahip olan Lice aynı zamanda tüm ilahi dinlerde bahse konu olan Ashâb-ı Kehf kıssası için de simgesel bir anlam ifade etmektedir dedi.
Karakoç, “ Günümüzden yaklaşık 2000 yıl öncesine ait olduğu düşünülen Ashâb-ı Kehf kıssasının nerede olduğu konusunda muhtelif görüşler yer almaktadır. Üç tanesi ülkemizde olmak üzere dünyanın değişik yerlerinde 30’un üzerinde Ashâb-ı Kehf mağarasından bahsedilmektedir. Bu konudaki tartışmaları araştırmacılara havale edelim. Ancak Lice’deki Ashâb-ı Kehf mağarasının yapısı, mağaranın özelliği, çevredeki yerleşim merkezlerinin isimleri, tarihi kayıtlar ve halkın öteden beri 28 Mayıs gününü Uyanış günü olarak kutlamaları dikkat çekici hususlardır. Amacımız Ashâb-ı Kehf’in Lice’de olduğunu kanıtlamaktan öte hak-batıl mücadelesinin simgesi olan bu kıssanın mesajını bu sempozyum vesilesiyle bilim insanları vasıtasıyla yeniden paylaşmaktır. 
Rektör Karakoç, bu sempozyumla Kur’an-ı Kerim’de “Kehf Suresi”nde kıssası anlatılan Yedi Uyurların ya da maağara sakinlerinin şahsında tevhid mücadelesini ve uyanışını yeniden idrak etmektir. Bu arada Lice’nin tarihsel geçmişini açığa çıkarmak ve bunu kitaplaştırarak halkımızın istifadesine sunmaktır'' dedi.
Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç,  sempozyumun sonunda Vali Münir Karaloğlu’na ve Lice Kaymakamı  Cevdet Bakkal' a plaket takdim etti .
Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Duru Mahallesi'ndeki Ashâb-ı Kehf mağarası ile ilgili yapılan çalışmaların sunulacağı Uluslararası Ashâb-ı Kehf ve Lice Sempozyumu,  Lübnan, Malezya, Irak, Hindistan, Avusturya, Pakistan, İran, Hollanda ve Türkiye'nin farklı üniversitelerinden 30 akademisyenin danışmanlık yaptığı sempozyumda, Ashâb-ı Kehf ile ilgili birçok konunun işleneceği 23 oturum üç gün boyunca online (çevrim içi) olarak sunulacak ve üniversitemiz youtube  kanalından canlı izlenebilecektir.
26-28 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan sempozyumun 28 Mayıs Cuma günü heyetin de katılımıyla Lice ilçesine gidilerek Ashâb-ı Kehf'in  ziyaret edilmesiyle sempozyum sona erecektir. 
Ayrıntı için tıklayınız: https://youtu.be/70a1Zj2hJ08


Fotoğraf Galerisi