ERASMUS YÜKSEKÖĞRETİM ARKEOLOJİ HAREKETLİLİK KONSORSİYUMU AKREDİTASYONU İMZA TÖRENİ


28.06.2022


ERASMUS YÜKSEKÖĞRETİM ARKEOLOJİ HAREKETLİLİK KONSORSİYUMU AKREDİTASYONU İMZA TÖRENİ

 

Dicle Üniversitesinin Erasmus Programı kapsamında 2022 yılında hibeye hak kazandığı “Yükseköğretim Arkeoloji Hareketlilik Konsorsiyumu Akreditasyonu” konsorsiyumu çerçevesinde üniversitemizin ev sahipliğinde ortak üniversitelerin ve kuruluşların katılımı ile 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde imza töreni düzenlendi.

Protokol imza törenine Türkiye Ulusal Ajans Başkanı Sayın İlker Astarcı, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, konsorsiyumun ortak üniversitelerinden Mardin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Sezgin, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral ve Diyarbakır İl Kültür Müdürü Cemil Alp katıldı.

Programın açılış bölümünde Dicle Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi Başkanı Doç. Dr. Faruk Gökçe, Yükseköğretim Arkeoloji Hareketlilik Konsorsiyumunun 6 yıl boyunca devam edeceğini ve proje çerçevesinde Dicle Üniversitesi Koordinatörlüğünde proje ortağı Mardin Artuklu Üniversitesi, Batman Üniversitesi, Diyarbakır İl Kültür Müdürlüğü ve Karacadağ Kalkınma ajansından 150’ye yakın akademik ve idari personelin Avrupa Birliği Program ülkelerine hareketlilikler gerçekleştiğini ifade etti. Üniversitemizin dört kıtada 22 farklı ülke ile sürdürmekte olduğu Erasmus projeleri hakkında bilgi veren Gökçe, bu alandaki bilgi ve tecrübesiyle Dicle Üniversitesinin ülkemizin önde gelen kurumları arasında yer aldığını dile getirdi.

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Erasmus Yükseköğretim Programı 2022 döneminde toplam 10 yükseköğretim kurumunun Konsorsiyum Akreditasyonu hibesine hak kazandığını bu bağlamda Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesindeki üniversiteler arasında Erasmus Akreditasyon Koordinatörlüğünü üstlenen ilk üniversite olacak olmalarından dolayı büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti. Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Zerzevan Kalesi, Diyarbakır İç Kale Artuklu Sarayı ve Eğil Kalesi gibi kazılara Dicle Üniversitesi olarak önemli yatırımlar yaptıkları bir ortamda akademisyenlere ve öğrencilere Erasmus Arkeoloji Konsorsiyumu ile uluslararası yeni bir kapı açarak üniversite olarak önemli bir vazifeyi yerine getirdiklerini belirtti.

Dicle Üniversitesinin Arkeoloji alanında dünya sıralamalarında ilk 500’de yer alan İtalya, Romanya, Polonya, Slovenya, Yunanistan, Çekya ve Fransa olmak üzere yedi Avrupa Birliği üyesi ülkenin üniversiteleri ile anlaşmalarının bulunduğunun altını çizen Karakoç, bu alandaki tecrübelerini ve ortaklık ağlarını konsorsiyum ortağı üniversitelerle paylaşacaklarını dile getirdi. 2020-2022 yılları arasında Erasmus programı çerçevesinde Dicle Üniversitesinin geçen 15 yıllık döneme göre önemli bir atılım içerisinde olduğunu belirten Karakoç, 2020-2022 döneminde 220’nin üzerinde öğrencimizi eğitim ve staj, 90 akademisyenimizi ise eğitim alma ve eğitim vermek faaliyetleri çerçevesinde Avrupa Birliği program ülkelerine ve proje sahibi olduğumuz Avrupa Birliği dışındaki ortak ülkelere gönderdiklerini ifade etti.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Dicle Üniversitesinin ülkemizin Erasmus programındaki en önemli aktörlerinden biri olmaya ülkemizi ve şehrimizi uluslararası arenada başarıyla temsil etmeye devam edeceklerini vurguladıktan sonra Yükseköğretim Arkeoloji Hareketlilik Konsorsiyumu Akreditasyonu’nun hayırlara vesile olmasını diledi.

Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı İlker Astarcı, Ajansın faaliyet alanları hakkında bilgi verdikten sonra yükseköğretim alanında bölgesel iş birliklerini önemsediklerini ve bu türden projelerin kurumlar arasında güçlü bir sinerji oluşturma kapasitesine sahip olduğuna dikkat çekti. Dicle Üniversitesinin özellikle KA 171 alanında Avrupa Birliği dışındaki ortak ülkelerle etkin projeler yürütmesinden memnuniyet duyduklarını ifade ettikten sonra Konsorsiyumun taraflar için hayırlara vesile olmasını diledi. 

Protokol imza töreninin bitiminde, Dış İlişkiler Ofisinin ortak üniversitelere yönelik olarak gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısında, konsorsiyumun 6 yıllık sürecinde planlanan faaliyetler, proje detayları, katılımcı seçimleri ve bütçe ayrıntıları ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

Yapılan bilgilendirme oturumu sonrasında program sona erdi. 

https://www.youtube.com/watch?v=noi06DaqZBk