Çocuk Sağ. ve Hast. ABD

GENEL BİLGİLER

Eski Yunan dilinde "çocuk" anlamına gelen "paidos" sözcüğünden üretilmiş olan "pediatri" teriminin bile ilk defa 1872 yılında tıp diline girmesinden de anla­şılacağı gibi "pediatri", iç hastalıkları, cerrahi, obs­tetri gibi alanlara kıyasla "genç" bir tıp dalıdır.

Sultan II. Abdülhamid'in kızı Hatice Sultan'ın difte­riden ölmesinden sonra, 1901 yılında açılan, bugün Şişli Çocuk Has­tanesi olarak bilinen, o zamanki adıyla "Hamidiye Etfal Hastahane-i Alisi", ülkemizdeki ilk çocuk has­tanesidir. O yıllarda ülkede henüz pediatri alanında yetişmiş hekim yoktur. Çocuklar yenidoğan ve süt çocukluğu dönemlerinde kadın-doğum hekimleri, daha büyükler erişkin hekimlerince bakılmaktadır. Bu kapsamda uzmanlık dalları Kadın Hastalıkları ve Doğum olmakla birlikte, anne ve çocuk sağlığı hiz­metleri ve eğitimi alanında önemli katkılar yapmış olan Besim Ömer Akalın (1862-1940) ve Asaf Der­viş Paşa'yı (1868-1928) anmamız gerekir.

Birimimiz yenidoğan döneminden ergenlik dönemine kadar olan süreçte çocuklarımızın sağlıklarının korunması, hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen anabilim dalıdır. Kliniğimiz, kurulduğu 1970 yılından beri 200 ün üzerinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı yetiştirmiş olup, halen 29 araştırma görevlisi uzmanlık eğitimlerini sürdürmektedir. Haftanın üç günü (Salı, Çarşamba, Perşembe) düzenli olarak (12:45 – 13:30) eğitim toplantıları yapılmaktadır. Bununla birlikte her ay düzenli olarak Kadın Doğum Hastalıkları Anabilim Dalı ile Yenidoğan konusunda seminer düzenlenmektedir.

Ana Bilim Dalı Başkanı : Prof.Dr. Yusuf Kenan HASPOLAT

Akademik Kadro

1.      Prof.Dr. Mehmet Ali TAŞ

(Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları)

2.      Prof.Dr. Yusuf Kenan HASPOLAT (Çocuk Acil-Çocuk Endokrinolojisi-Çocuk Yoğun Bakım-Gelişimsel Pediatri)

3.      Prof.Dr.Celal DEVECİOĞLU

4.      Prof.Dr. Mehmet Fuat GÜRKAN

(Çocuk Göğüs Hastalıkları)

5.      Prof.Dr.Murat SÖKER

(Çocuk Hemataolojisi-Onkoloji)

6.      Prof.Dr.Aydın ECE

(Çocuk Nefrolojisi-Romatolojisi)

7.      Prof.Dr.Ahmet YARAMIŞ

(Çocuk Nörolojisi)

8.      Doç.Dr. Mustafa TAŞKESEN

9.      Doç.Dr. Ayfer Gözü PİRİNÇÇİOĞLU

10.  Doç.Dr. Meki BİLİCİ(Çocuk Kardiyolojisi)

11.  Doç.Dr. Selvi KELEKÇİ

12.  Doç.Dr. Müsemma KARABEL

13.  Yrd.Doç.Dr. Ali GÜNEŞ

14.  Yrd.Doç.Dr. Servet YEL

15.  Yrd.Doç.Dr. İlyas YOLBAŞ

16.  Yrd.Doç.Dr. İlhan TAN

17.  Yrd.Doç.Dr. Ünal ULUCA

18.  Yrd.Doç.Dr.Velat ŞEN

19.  Yrd. Doç.Dr. Sabahattin ERTUĞRUL

(Yeni Doğan-Neonatoloji)

20.  Yrd.Doç.Dr. Fikri DEMİR

21.  Yrd.Doç.Dr. Fesih AKTAR

22.  Uz.Dr. Alper AKIN( Çocuk Kardiyoloji Yan Dal Mecburi Hizmet)

23.  Dr. Kemalettin KAHRAMAN

24.  Dr. Sibel DALLI

25.  Dr. Hülya KARA

26.  Dr. Muhammet ASENA

27.  Dr. Zübeyde  FİDANCI

28.  Dr. Zehra KİRKİZ

29.  Dr. Ahmet YILDIRIM

30.  Dr. Mehmet ÇAĞATAN (Kadrosu Sağlık Bakanlığında)

31.  Dr. Veysel AKSOY

49.  Dr. Özlem UYAN İLENGİZ

50.  Dr. Buğra YILDIRIM

51.  Dr. Pınar EMÜR

52.  Dr. Ruken YILDIRIM(Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Yan Dal)

53.  Dr. Meryem SALMIŞ FİDAN

54.  Dr. Özhan ORHAN

55.  Dr. Murat SOLMAZ

56.  Dr. Füsun Efsun EGEREN ARCAK

57.  Dr. Ömran ÖZMEN

58.  Dr. Necati YÜKSEL

59.  Dr. Seçkin İLTER

60.  Dr. Sercan Yücel YANMAZ

61.  Dr. Önder YAŞAR

62.  Dr. Ahmet GÜNEŞ

63.  Dr. Aycan YILDIZ

64.  Dr. Feyat TUNÇ

65.  Dr. Mustafa CEYLAN

66.  Dr. Suat TEKİN

67.  Dr. Erhan ZENCİR

68.  Dr. Serhat YAVUZKILIÇ

69.  Dr. Ferhat KARAKOÇ

70.  Dr. Rosa KASACI

71.  Dr. Hatice Kübra EĞİLMEZ

Ana Bilim Dalı Kuruluşu:

D.Ü.T.F. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği 1970 yılında kurulmuştur. İlk Başkanı ve Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadık Apaktır. Fiskayası Semtine yakın Eski Doğumevinin bitişik İdare Binası ve yanına kurulan bir adet deprem barakasında 10 yıl süreyle Bölge Halkına Devlet Hastanesi Hizmetleri de dahil, hizmet vermiştir.
1980 Yılında Dicle Üniversitesi Kampüsündeki Hastane binasının 8. katına taşınarak 2010 yılına kadar bu binada 30 yıl konuşlanmıştır.
2010 yılında Dicle nehri kenarındaki düzlükte, Üniversitemiz giriş yolunda inşa edilen yeni Çocuk Hastanesi binasına taşınmıştır.

Mezuniyet öncesi eğitim:

Tıp Fakültesi Öğrenci Eğitiminde, Dönem 3 teorik, Dönem 4 Teorik ve Pratik (klinik içinde uygulamalı tanı ve tedavi yaklaşımı), dönem 6 öğrencileri ise İntern Doktor eğitimi almaktadır.

Mezuniyet sonrası eğitim:

Araştırma görevlileri Eylül ve Nisan aylarında yapılan TUS sınavı ile alınmaktadır. Uzmanlık eğitimi süresi 4 yıldır ve başlangıç döneminde 2 ay adaptasyon süreci ardından sorumlu kıdemli asistan ile 12 nöbet tutulurken bu sayı baş asistanlık tarafından belirlenmektedir. Eğitim süresince asistanlar tüm klinik, poliklinik, rotasyon birimlerinde gereken kıdemde çalışmakta bununla birlikte haftanın üç günü seminer ve haftanın beş günü klinik içi toplantılara katılmaktadır. Her yıl önceden belirlenen tarihlerde baş asistanlığın uygun gördüğü asistanlar yurt içi ve/veya yurt dışı kongre, kurs, sempozyum gibi bilimsel faaliyetlere aktif olarak katılabilmektedir.

İletişim :

Birim İletişim Bilgileri
Dicle Üniversitesi Kampusu 21280 DİYARBAKIR
Tel : (0412) 248 80 01-16

Bağlantılar Haber Bülteni Üyeliği Süreli Yayınlar
İsim:
E-Posta:

© 2012-2013 Dicle Üniversitesi.