Çocuk Sağ. ve Hast. ABD

GENEL BİLGİLER

Eski Yunan dilinde "çocuk" anlamına gelen "paidos" sözcüğünden üretilmiş olan "pediatri" teriminin bile ilk defa 1872 yılında tıp diline girmesinden de anla­şılacağı gibi "pediatri", iç hastalıkları, cerrahi, obs­tetri gibi alanlara kıyasla "genç" bir tıp dalıdır.

Sultan II. Abdülhamid'in kızı Hatice Sultan'ın difte­riden ölmesinden sonra, 1901 yılında açılan, bugün Şişli Çocuk Has­tanesi olarak bilinen, o zamanki adıyla "Hamidiye Etfal Hastahane-i Alisi", ülkemizdeki ilk çocuk has­tanesidir. O yıllarda ülkede henüz pediatri alanında yetişmiş hekim yoktur. Çocuklar yenidoğan ve süt çocukluğu dönemlerinde kadın-doğum hekimleri, daha büyükler erişkin hekimlerince bakılmaktadır. Bu kapsamda uzmanlık dalları Kadın Hastalıkları ve Doğum olmakla birlikte, anne ve çocuk sağlığı hiz­metleri ve eğitimi alanında önemli katkılar yapmış olan Besim Ömer Akalın (1862-1940) ve Asaf Der­viş Paşa'yı (1868-1928) anmamız gerekir.

Birimimiz yenidoğan döneminden ergenlik dönemine kadar olan süreçte çocuklarımızın sağlıklarının korunması, hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen anabilim dalıdır. Kliniğimiz, kurulduğu 1970 yılından beri 200 ün üzerinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı yetiştirmiş olup, halen 29 araştırma görevlisi uzmanlık eğitimlerini sürdürmektedir. Haftanın üç günü (Salı, Çarşamba, Perşembe) düzenli olarak (12:45 – 13:30) eğitim toplantıları yapılmaktadır. Bununla birlikte her ay düzenli olarak Kadın Doğum Hastalıkları Anabilim Dalı ile Yenidoğan konusunda seminer düzenlenmektedir.

Ana Bilim Dalı Başkanı : Prof.Dr. Yusuf Kenan HASPOLAT

Akademik Kadro

1.      Prof.Dr. Mehmet Ali TAŞ

2.      Prof.Dr. Yusuf Kenan HASPOLAT

3.      Prof.Dr.Celal DEVECİOĞLU

4.      Prof.Dr. Mehmet Fuat GÜRKAN

5.      Prof.Dr.Murat SÖKER

6.      Prof.Dr.Aydın ECE

7.      Prof.Dr.Ahmet YARAMIŞ

8.      Prof.Dr. Sacit GÜNBEY( 38. madde ile giden)

9.      Doç.Dr. Mustafa TAŞKESEN

10.  Doç.Dr. Ayfer Gözü PİRİNÇÇİOĞLU

11.  Doç.Dr. Meki BİLİCİ

12.  Doç.Dr. Selvi KELEKÇİ

13.  Yrd.Doç.Dr. Ali GÜNEŞ

14.  Yrd.Doç.Dr. Servet YEL

15.  Yrd.Doç.Dr. İlyas YOLBAŞ

16.  Yrd.Doç.Dr. İlhan TAN

17.  Yrd.Doç.Dr. Ünal ULUCA

18.  Yrd.Doç.Dr. Müsemma KARABEL

19.  Yrd.Doç.Dr.Velat ŞEN

20.  Yrd. Doç.Dr. Sabahattin ERTUĞRUL

21.  Yrd.Doç.Dr. Fikri DEMİR

22.  Yrd.Doç.Dr. Fesih AKTAR

23.  Uz.Dr. Alper AKIN( Çocuk Kardiyoloji Yan Dal Mecburi Hizmet)

24.  Dr. Kamil YILMAZ

25.  Dr. Çiğdem İLTER

26.  Dr. Devran DEMİR

27.  Dr. Kemalettin KAHRAMAN

28.  Dr. Seyfettin TAY

29.  Dr. Lokman TİMURAĞAOĞLU

30.  Dr. Cevat ÜLGEN

31.  Dr. Sibel DALLI

32.  Dr. Hülya KARA

33.  Dr. Muhammet ASENA

34.  Dr. Zübeyde  FİDANCI

35.  Dr. Zehra KİRKİZ

36.  Dr. Ahmet YILDIRIM

37.  Dr. Mehmet ÇAĞATAN(Kadrosu Sağlık Bakanlığında)

38.  Dr. Veysel AKSOY

58.  Dr. Buğra YILDIRIM

59.  Dr. Aytaç ATABEY

60.  Dr. Pınar EMÜR

61.  Dr. Ruken YILDIRIM(Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Yan Dal)

62.  Dr. Meryem SALMIŞ FİDAN

63.  Dr. Özhan ORHAN

64.  Dr. Murat SOLMAZ

65.  Dr. Füsun Efsun EGEREN ARCAK

66.  Dr. Yıldırım ALTUN

67.  Dr. Ömran ÖZMEN

68.  Dr. Necati YÜKSEL

69.  Dr. Seçkin İLTER

70.  Dr. Sercan Yücel YANMAZ

71.  Dr. Önder YAŞAR

Ana Bilim Dalı Kuruluşu:

D.Ü.T.F. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği 1970 yılında kurulmuştur. İlk Başkanı ve Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadık Apaktır. Fiskayası Semtine yakın Eski Doğumevinin bitişik İdare Binası ve yanına kurulan bir adet deprem barakasında 10 yıl süreyle Bölge Halkına Devlet Hastanesi Hizmetleri de dahil, hizmet vermiştir.
1980 Yılında Dicle Üniversitesi Kampüsündeki Hastane binasının 8. katına taşınarak 2010 yılına kadar bu binada 30 yıl konuşlanmıştır.
2010 yılında Dicle nehri kenarındaki düzlükte, Üniversitemiz giriş yolunda inşa edilen yeni Çocuk Hastanesi binasına taşınmıştır.

Mezuniyet öncesi eğitim:

Tıp Fakültesi Öğrenci Eğitiminde, Dönem 3 teorik, Dönem 4 Teorik ve Pratik (klinik içinde uygulamalı tanı ve tedavi yaklaşımı), dönem 6 öğrencileri ise İntern Doktor eğitimi almaktadır.

Mezuniyet sonrası eğitim:

Araştırma görevlileri Eylül ve Nisan aylarında yapılan TUS sınavı ile alınmaktadır. Uzmanlık eğitimi süresi 4 yıldır ve başlangıç döneminde 2 ay adaptasyon süreci ardından sorumlu kıdemli asistan ile 12 nöbet tutulurken bu sayı baş asistanlık tarafından belirlenmektedir. Eğitim süresince asistanlar tüm klinik, poliklinik, rotasyon birimlerinde gereken kıdemde çalışmakta bununla birlikte haftanın üç günü seminer ve haftanın beş günü klinik içi toplantılara katılmaktadır. Her yıl önceden belirlenen tarihlerde baş asistanlığın uygun gördüğü asistanlar yurt içi ve/veya yurt dışı kongre, kurs, sempozyum gibi bilimsel faaliyetlere aktif olarak katılabilmektedir.

İletişim :

Birim İletişim Bilgileri
Dicle Üniversitesi Kampusu 21280 DİYARBAKIR
Tel : (0412) 248 80 01-16

Bağlantılar Haber Bülteni Üyeliği Süreli Yayınlar
İsim:
E-Posta:

© 2012-2013 Dicle Üniversitesi.