ULUSLARARASI TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA KONGRE VE ÇALIŞTAYI


12.05.2022


ULUSLARARASI TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA KONGRE VE ÇALIŞTAYI

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü “Uluslararası Tarımsal Yapılar ve Sulama Kongresi ve Çalıştayı (ICASI-2022)" düzenledi. 

Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen programa Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Tanyıldız, Prof. Dr. Kadir Turan, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, dekanlar, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Uluslararası Tarımsal Yapılar ve Sulama Kongre ve Çalıştayının açılış konuşmasını Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Öner Çetin yaptı. Çetin, “Tarım, halen ülkemizde ekonomiyi şekillendiren en önemli sektör olup, Türkiye nüfusunun önemli bir bölümü için istihdam sağlamaktadır. Ayrıca, ülkemizin bereketli toprakları ve uygun iklim koşullarına sahip bu bölgede, aynı yıl içinde birçok tür ve çeşite bitkilerin yetişmesi mümkündür.

İklim değişikliği ve özellikle son yıllarda yaşanan salgın hasatlık nedeniyle gıda tedarik ve güvenliğinin önemi daha da artmıştır. Öte yandan, sulama tarımsal üretimi artıran en önemli girdidir. Bölgemizde olduğu gibi, kurak ve yarı kurak bölgelerde, sulama yapılmaksızın çoğu bitkinin yetiştirilmesi mümkün değildir. 

Dünyada ve Ülkemizde en yaygın kullanılan sulama yöntemleri halen yüzey sulama yöntemleridir. Bu durum sulama sistemlerinin uygun olmayan koşullarda işletilmesi durumunda aşırı sulama suyu kullanımına neden olmaktadır. Aşırı su kullanımının ana sebebi ise sulama şebekelerinde ve çiftçi arazilerindeki yüksek miktardaki su kayıplarıdır.

Avustralya'da sulama sisteminin kurulmasında da önemli rol oynayan ülkenin ikinci Başbakanı, Alfred Deakin, “bir ürüne uygulanan su miktarı değil, sonucu belirleyen uygulanan zekânın miktarıdır - her durumda sudan daha fazla zekâ vardır" der.

Bu nedenle su ve sulama yönetiminde de akılcı ve bilimin gereğini yapmalıyız. Aksi durumda, doğal kaynakları hızla tükettiğimiz gibi çevresel sorunlara da neden oluruz.

Bu kongre ve çalıştay , ülkemiz ve yabancı araştırmacı, bilim insanları, öğrenciler ve kamu, üniversite ve özel sektör temsilcilerini bir araya getirerek başta sulama ve bileşenleri olmak üzere farklı konularda bilgi birikiminin paylaşılması ve gelecekte nitelikli proje ve iş birliklerinin arttırılarak özellikle üniversitemizin ve diğer kurumlarımızın uluslararasılaşmasına  katkı sunacağına inanıyorum” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç, "Bölgemiz mezopotamya tarımın ilk olarak başladığı ve dünyaya yayıldığı yerdir, pandemi süreci özellikle tarımın ne kadar önemli ve kıymetli olduğunu bize gösterdi. Araştırmacılar, araştırma kurumları, uzmanlar, resmi ve sivil toplum kuruluşları, özel sektör de dahil olmak üzere çok disiplinli ve her ölçekteki sulama ve tarımsal yapılarda yer alan tüm paydaşları bir araya geldigi Uluslararasi Tarımsal Yapılar ve Sulama Kongre ve Çalıştayının ilimize ve bölgemize Uluslar ölçekte  faydalı bilgilerin ortaya çıktığı kongre ve çalıştay olmasını temeni ederim" dedi.

GAP İdaresi Başkan V. Mehmet Açıksöz, “Köklü tarihi ve zengin kültürel mirasıyla bereketli toprakları ve bol suyuyla gelişme potansiyeli yüksek olan bölgemiz de bu potansiyeli değerlendirmek amacıyla ülkemizin en büyük dünyanın sayılı bölgesel kalkınma programı olan GAP uygulamaktadır.

Başlangıçta sadece toprak ve su kaynaklarını geliştirmeyi  amaçlayan Güneydoğu Anadolu Projesi 1990 yılında itibaren bölgenin topyekun kalkınmasını sağlayacak tarım, sanayi, ulaştırma, kentsel,  kırsal altyapı, eğitim, sağlık, kültür ve turizm gibi tüm sektörleri kapsayan sürdürebilir, entegre bir bölgesel kalkınma projesine dönüştürülmüştür” dedi.

Kongre ve Çalıştaya 27 farklı ülkeden 63 katılımcı ve ülkemizden de 244 katılımcı ile toplamda 307 kişi katılmaktadır.

Kongre ve Çalıştay 12, 13 ve 14 Mayıs tarihlerinde devam edecek olup, alanında çok değerli uzman ve akademisyenlerin sunum ve tartışmaları olacaktır. Bunun yanında, son gün, 15 Mayıs Pazar günü, başta Diyarbakır olmak üzere, Mardin ve Şanlıurfa illerine teknik ve kültürel geziler yapılacaktır. Bu anlamda bu etkinliğimiz sadece bilimsel değil aynı zamanda bölgemizin tarih ve kültür turizmine de katkı sunacaktır.

Yayını izlemek için tıklayınız:https://www.youtube.com/watch?v=DQxKuZY__Fw