ULUSLARARASI SİLVAN VE SULTAN I. KILIÇARSLAN SEMPOZYUMU


15.10.2021


ULUSLARARASI SİLVAN VE SULTAN I. KILIÇARSLAN SEMPOZYUMU


Dicle Üniversitesi öncülüğünde ve ev sahipliğinde, Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Silvan Kaymakamlığı, Silvan Belediyesi iş birliği ile "Uluslararası Silvan ve Sultan I. Kılıçarslan Sempozyumu" düzenlendi.

Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen sempozyumun açılış töreni öncesi Dicle Üniversitesi ve Silvan Belediyesi’nin düzenlediği "Silvan Fotoğrafları Sergisi"nin açılışı gerçekleşti. Açılışı, Diyarbakır Valisi Münir Karaoğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Silvan Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Murat Öztürk gerçekleştirdi. Dünden Bugüne Silvan’ın tarihsel dönüşümünün anlatıldığı, eski ve yeni fotoğrafların yer aldığı Silvan Fotoğrafları Sergisi'nin ardından sempozyumun açılış programına geçildi. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış programında konuşan Sempozyum düzenleme kurulu başkanı Doç. Dr. Oktay Bozan, "İnsanlığın ilk yerleşim yerlerinden biri olan Silvan, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış dünyanın en eski şehirlerinden biridir. İslam kaynaklarında yaygın olarak farkın veya meyyâfârikin şeklinde geçen şehir, Grekçede Martyropolis diğer bir ifade ile "Şehitler Şehri" olarak adlandırılmaktadır. Diyarbakır havzasının kuzeyini kuşatan Güneydoğu Toroslarının eteğinde Diyarbakır’ı Bitlis’e bağlayan ana yol üzerinde bulunan Silvan, tarihi İpek Yolu’nun önemli kavşak noktalarındandır. Bu durum bölgede ticaretin canlanmasını sağlayan en önemli faktörlerden birisidir" dedi.

Silvan Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Murat Öztürk,  "Ülkemizin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk 1. Dünya Savaşı sırasında yaklaşık 6 ay süre ile Silvan’da ikamet etmiş, Doğu Cephesini buradan yönetmiştir. Gazi Mustafa Kemal’in İstanbul ve Ankara’dan sonra Anadolu’da en fazla kaldığı yer Silvan’dır. Silvanlı ailelerle dostluk kurmuş bu dostluklar hayatı boyunca kaldığı Atatürk evinin restorasyon süreci başlamıştır. Gazi Paşanın hatırasına sahip çıkarak Atatürk evini ziyarete açmak Silvan için çok önemli bir gelişmedir.

Öztürk, "İnsanlık tarihine birçok ilim adamı, din adamı yetiştiren, çok büyük ve önemli tarihi eserlere sahip Silvan, adeta bir açık hava müzesi gibidir. Tarihi eserleri ülkemizin ve tüm insanlığın ziyaretine ve hizmetine açmak başlıca görevimizdir’’ dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç ise Dicle Üniversitesi olarak son bir yılda birçok sempozyum, çalıştay ve etkinlik düzenlediklerini ve şehrin tarihi ve zenginliklerinin gelişmesinde akademisyenleri ile her katkıya hazır olduklarını vurguladı.

Çalışma yapmak için Silvan ve Lice olmak üzere iki ilçe belirlediklerini ifade eden Karakoç, "Silvan'da 1. Kılıçarslan'ın mezarıyla ilgili yapılan çalışma, ilçenin hak ettiği değeri kazanmasıyla ilgili yapılan çalışmalardır. Çalışmalarda zamanla Silvan'ın şeyhler şehri kadar sultanlar şehri olduğunu  da gördük. Bölgenin en önemli tarihi, ticaret ve kültür merkezi olduğunu görüyoruz. Değerlerimizin ortaya çıkması için de Silvan ve 1. Kılıçarslan Sempozyumu’nu  düzenledik" dedi.
Karakoç, "Selahaddin Eyyûbi Camii, Kara Behlül Bey Camii ve Malabadi Köprüsü ile Hasuni Mağaraları gibi birçok tarihi eserin bulunduğu Silvan’da Hamdâni Emiri Seyfüddevle, Celâleddin Harzemşah, Nâsıruddevle Ahmed ve Anadolu Selçuklu Sultanı I. Kılıç Arslan’ın türbeleri yer almaktadır. Silvan, Anadolu Selçuklu Devleti’nin ve milletimizin beka mücadelesi verdiği bir zamanda, ehl-i salibin hilali boğmaya çalıştığı bir dönemde Haçlıları Anadolu’da hezimete uğratan Sultan 1. Kılıçarslan’ın ebedi istirahatgahıdır" dedi.

Vali Münir Karaloğlu da yaptığı konuşmada, Silvan ilçesinin stratejik konumu dolayısıyla tarihte çok zarar gördüğünü söyledi. İlçede gelecek nesillere aktarılacak çok değerli eserler olduğunu belirten Karaloğlu, ilçedeki bazı eserleri restore ederek, gelecek nesillere aktaracaklarını ifade etti.

Sultan 1. Kılıçarslan'ın, Anadolu Selçuklularının Sultanı ve o dönemde başlayan Haçlı Seferlerini Anadolu'da durduran büyük İslam komutanı olduğunu kaydeden Karaloğlu, "1. Kılıçarslan, bu topraklarda Müslüman olarak yaşayan her birimizin kendisine vefa ve şükran borcumuzun olduğu önemli bir devlet adamı ve İslam komutanıdır. Onun kabrinin Silvan'da olması çok değerlidir, kıymetlidir. İnşallah Silvan'da 1. Kılıçarslan'ın türbesi olacak. 1. Kılıçarslan'ın mezarı başına Silvanlılar, Diyarbakırlılar ve bu topraklarda yaşayan herkes gelip Fatiha okusun diye güzel ve ona yakışır bir türbe yapacağız" dedi. 

Aralarında, Irak ve Özbekistan'dan 120 bilim insanının katıldığı Uluslararası Silvan ve Sultan I. Kılıçarslan Sempozyumu 15-17 Ekim tarihleri arasında farklı oturumlarla devam edecektir.

Ayrıntı için tıklayınız :https://youtu.be/bCQBFuhDJbY