CİNER GRUBU İLE DİCLE ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI


07.01.2022


CİNER GRUBU İLE DİCLE ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Üniversite Sanayi iş birliği kapsamında Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü ile ülkemiz maden sektörünün lider firmaları arasında yer alan Ciner Grup’a bağlı Silopi Elektrik Üretim A.Ş arasında 2017 yılında yapılan protokol çerçevesinde Mühendislik Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Ayhan, Prof. Dr. Askeri Karakuş tarafından döner sermaye kapsamında danışmanlık hizmeti aralıksız olarak beş yıl devam etti. Silopi Elektrik Üretim A.Ş tarafından Harbul Filonunda işletilen Asfaltit Açık İşletme Ocağı, 500 metreye ulaşan derinliği ile ülkemiz ve dünyanın en derin açık ocakları arasında yer almaktadır. Danışmanlık hizmetinin temel konuları; ocak şevlerinin ve döküm sahalarının stabilitesinin periyodik olarak analiz ve değerlendirilmesi, iş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde üretim faaliyetlerinin planlı bir şekilde yürütülmesinin sağlanmasıdır.

Beş yıl boyunca sürdürülen danışmanlık hizmetinin somut katkıları dikkate alınarak Silopi Elektrik Üretim A.Ş. danışmanlık hizmetinin bir yıl daha uzatılması (2022 yılının sonuna kadar) için talepte bulunmuş ve taraflar arasında yeni bir uzatma protokolü imzalandı.

Dünyada Asfaltitin yeraltı üretim yöntemiyle üretilmesi ile ilgili herhangi bir çalışmanın olmadığı bilinmektedir. Yeni dönemde yürütülecek danışmanlık konularına Şırnak havzasında ilk kez uygulanacak olan Asfaltit yeraltı üretim yönteminin seçimi ve tasarımı konuları da dahil edildi.

Enerji kaynakları açısından büyük oranda dışa bağımlı olan ülkemizde her yerli enerji kaynağının etkin ve verimli bir şekilde kullanılması büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda Şırnak Havzasındaki Asfaltit kömürü kaynakları önemli bir potansiyel oluşturmaktadır. 


Fotoğraf Galerisi