FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2021-2022 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ ALIM İLANI - en

17.01.2022


Başvurular

Başlama

Bitiş

22.01.2022

26.01.2022

Başvuru linki: https://obs.dicle.edu.tr/oibs/ina_app/login.aspx

Başvurusu Onaylanan Adaylar İçin Değerlendirme Sınavı

Tarih ve Saat: 28.01.2022- Saat 10.00

Yer: İlgili Anabilim Dalı Başkanlığı

 

(Detaylı Bilgi İçin İlgili Enstitü’nün İlanını İnceleyiniz.)

Sonuçlarının Başvuru Sisteminden ve Web Sayfasından İlan Edilmesi:

01.02.2022

Maddi Hatalar İçin İtiraz Ve Değerlendirme

Başlama

Bitiş

01.02.2022

02.02.2022

Asıl Adayların Kesin Kayıt Tarihleri

Başlama

Bitiş

04.02.2022

07.02.2022

Kesin Kayıt İşlemleri OBS Üzerinden Online Olarak Alınacaktır

Yedek Adayların Kesin Kayıt Tarihleri

Başlama

Bitiş

08.02.2022

10.02.2022

Kesin Kayıt İşlemleri OBS Üzerinden Online Olarak Alınacaktır

TÜM ADAYLARIN DİKKATİNE

·        Posta ile başvuru kabul edilmeyecektir, başvurular online yapılacaktır.

·        Başvuru esnasında not ortalaması girişleri 100’lük veya 4’lük sisteme göre yapılmalıdır. Transkriptinde hem 100’lük hem 4’lük not ortalaması bulunan adaylar e-Devlet sisteminde yer alan not ortalamasını esas almalıdır. Diğer not sistemleri için YÖK not dönüşüm tablosu kullanılmalıdır.

·        Yurtdışı kontenjanlara başvuru yapan adaylar dışındaki tüm adaylar Bilim Sınavına alınacaktır. Bilim sınavına girmeyen aday başarısız sayılır ve programa alınmaz. Bilim sınavı pandemi döneminin koşullarına uygun olarak yüz yüze veya elektronik ortamda yapılabilir

·        Gerçeğe aykırı/yanlış beyanda bulunanlar ile belgelerinde noksanlık veya tahrifat olan ya da anabilim dalının ölçütlerini karşılamayan belgelerle yapılan başvurular değerlendirmenin hangi aşamasında olursa olsun değerlendirme dışı bırakılacaktır.

·        Bu ilanda belirtilmeyen hususlar ile ilgili Dicle Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde işlem yapılacaktır.

 


Anabilim Dalı

Program

Genel Kontenjan

Üniversite- Sanayi İşbirliği

Yurtdışı Kontenjanı(1)

Yatay Geçiş(4)

Yabancı Dil Puanı

ALES Puan Türü

Açıklamalar

Bahçe Bitkileri

Yüksek Lisans

6

 

 

 

40

SAY

Bahçe Bitkileri Bölümü Lisans mezunu olmak

Doktora

3

 

 

 

55

SAY

Bahçe Bitkileri tezli yüksek lisans mezunu olmak

Bitki Koruma

Yüksek Lisans

2

 

 

 

40

SAY

Bitki Koruma Bölümü veya Bitki Koruma Alt Programı Lisans mezunu olmak

Doktora

2

 

2

 

55

SAY

Bitki Koruma Bölümü veya Bitki Koruma Alt Programı Lisans mezunu olmak ve Bitki Koruma Ana Bilim Dalında Tezli Yüksek Lisans yapmış olmak

Biyoloji

Yüksek Lisans

10

 

 

 

-

SAY

Biyoloji, Biyoloji Öğretmenliği, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyoteknoloji veya Biyomühendislik Bölümlerinin birinden lisans mezunu olmak

Doktora

2

 

 

 

55

SAY

Ornitoloji alanında Yüksek Lisans yapmış olmak

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Yüksek Lisans

6

2(2)

1

1

40

SAY

Elektrik Elektronik, Elektrik, Elektronik veya Elektronik Haberleşme Mühendisliği Bölümlerinden lisans mezun olmak

Fizik

Yüksek lisans

10

 

5

 

-

SAY

Fizik Bölümü, Fizik Öğretmenliği, Fen Fakültesi veya Mühendislik Fakültesi Bölümlerinden Lisans mezunu olmak

Kimya

Yüksek Lisans

40

5

10

 

-

SAY

Kimya, Kimya Öğretmenliği, Kimya Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Biyokimya, Fen Bilgisi Eğitimi, Gıda Mühendisliği veya Eczacılık Lisans mezunu olmak (Fen Bilgisi Eğitimi Lisans mezunu adaylara bilimsel hazırlık programı uygulanacaktır)

Doktora

12

 

3

3

55

SAY

Kimya Ana Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans mezunu olmak

Kimya (İngilizce)(3)

Yüksek Lisans

5

 

3

 

40

SAY

Kimya, Kimya Öğretmenliği, Kimya Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Biyokimya, Fen Bilgisi Eğitimi, Gıda Mühendisliği veya Eczacılık Lisans mezunu olmak (Fen Bilgisi Eğitimi Lisans mezunu adaylara bilimsel hazırlık programı uygulanacaktır)

Maden Mühendisliği

Tezsiz

Y. Lisans

15

 

 

 

SAY

Maden, Cevher Hazırlama, Jeoloji, Jeofizik, Harita, Petrol ve Doğalgaz, İnşaat Mühendisliği Bölümlerinden Lisans mezunu olmak

Yüksek Lisans

18

2

6

1

-

SAY

Maden, Cevher Hazırlama, Jeoloji, Jeofizik, Harita, Petrol ve Doğalgaz veya İnşaat Mühendisliği Bölümlerinden Lisans mezunu olmak (Maden ve Cevher Hazırlama Mühendisliği Lisansı dışında gelen öğrencilerden; Jeoloji Mühendisliği öğrencilerine 1 dönem, diğer öğrencilere 2 dönem Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır)

Doktora

7

 

3

1

55

SAY

Maden, Cevher Hazırlama, Jeoloji, Jeofizik, Harita, Petrol ve Doğalgaz veya İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalında Tezli Yüksek Lisans yapmış olmak  (Lisansı veya Yüksek Lisansı Maden ve Cevher Hazırlama Mühendisliği dışında olan öğrencilerden; Jeoloji Mühendiliği öğrencilerine 1 dönem, diğer öğrencilere 2 dönem Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır)

Makine Mühendisliği

Yüksek Lisans

10

2

 

1

-

SAY

Makine Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği veya Fakültelerin Uçak ve Uzay Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Uzay Mühendisliği veya Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümlerinden Lisans mezunu olmak

Doktora

2

 

 

1

55

SAY

Mühendislik veya Makine Fakültelerinin Makine Mühendisliği Bölümünden lisans mezunu olmak ve Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalında Tezli Yüksek Lisans yapmış olmak

Matematik

Yüksek Lisans

20

 

5

 

40

SAY

Fen Fakültesi Matematik Bölümü, Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Matematik Ana Bilim Dalı veya Matematik Müh. Bölümü Lisans mezunu olmak

Doktora

5

 

 

 

55

SAY

Matematik Ana Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans mezunu olmak

Moleküler Biyoloji ve Genetik

Yüksek Lisans

5

 

 

 

40

SAY

Moleküler Biyoloji ve Genetik veya Biyoloji Lisans mezunu olmak

Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği

Yüksek Lisans

 

15

 

5

5

-

SAY

Ziraat Fakültelerinden veya Müh. Faklültelerinin Makine Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Müh. Elektronik Müh., Mekatronik Mühendisliği, Endüstri Müh. Gıda Mühendisliği veya Peyzaj Mühendisliği Bölümlerinden Lisans mezunu olmak

Tarla Bitkileri

Yüksek Lisans

 

15

 

 

 

-

SAY

Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Lisans mezunu olmak

Yenilenebilir Enerji Kaynakları (Disiplinlerarası)

Yüksek Lisans

 

15

 

 

 

40

SAY

Enerji Sistemleri Mühendisliği(1), Elektrik‐Elektronik Mühendisliği(4), Makine Mühendisliği(4), İnşaat Mühendisliği(3), Ziraat Mühendisliği(1), Malzeme ve Metalurji Mühendisliği(1) veya Otomotiv Mühendisliği(1) Lisans mezunu olmak (İlgili bölümlere ait kontenjanlar parantez içerisinde verilmiştir)

Zootekni

Tezsiz Yüksek Lisans

15

 

 

 

-

SAY

Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Ziraat Fakültesi Hayvansal Üretim Bölümü veya Veteriner Fakültesi Lisans mezunu olmak

Yüksek Lisans

15

 

2

 

-

SAY

Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Ziraat Fakültesi Hayvansal Üretim Bölümü veya Veteriner Fakültesi Lisans mezunu olmak

Doktora

6

 

2

1

55

SAY

Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Ziraat Fakültesi Hayvansal Üretim Bölümü veya Veteriner Fakültesi Lisans mezunu olmak ve Zootekni Ana Bilim Dalında Tezli Yüksek Lisans yapmış olmak

(1)       Yurtdışı kontenjanlara yabancı uyruklu ya da lisans eğitiminin tamamını yurtdışında tamamlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar başvurabilir. Yurtdışı kontenjanlara başvuruda tezli yüksek lisans programları için adayların lisans not ortalamasının en az 65/100, doktora programları için lisans not ortalamasının en az 65/100 ve yüksek lisans not ortalamasının en az 75/100 olması gerekir. Yurtdışı kontenjanlar için yabancı dil koşulu aranmamaktadır.

(2)       Programa başvuran adaylardan zorunlu yabancı dil puan şartı istenmeyecektir.

(3)       Programa kabul edilen öğrencilerin İngilizce yeterlikleri, zorunlu ve isteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfları hakkında Dicle Üniversitesi tarafından düzenlenen yönerge hükümlerine göre değerlendirilir.

(4)       Yatay geçiş koşulları: a-Diğer üniversitelerin benzeri enstitülerinde eşdeğer bir lisansüstü programda en az bir yarıyılını tamamlamış olmak ve Disiplin cezası almamış olmak b-Geçiş yapacağı yarıyıla kadar olan derslerin tümünü normal süresi içinde başarmış olmak c-Başvuru yapacağı tarihe kadar kayıtlı olduğu derslerden ağırlıklı not ortalamasının yüksek lisans için en az 70/100, doktora için en az 75/100 olmak d-Tezli Yüksek lisans programlarında normal öğrenim süresinin son bir yılında, doktora programlarında ise normal öğrenim süresinin son iki yılında yatay geçiş yapılmaz.

 

 

Başvuru Esnasında Online Başvuru Sistemine Yüklenmesi Gereken Belgeler

1-Adayın Mezuniyet Bilgileri ve Sınav Bilgileri Web Servisleri İle YÖK ve ÖSYM’den alındığından bu belgelerin yüklenmesine ihtiyaç bulunmamaktadır. Ancak, eğitimlerini yurt dışında tamamlayanlar mezuniyet belgelerini, denklik belgelerini ve transkriptlerini sisteme yükleyeceklerdir. Lisans/lisansüstü eğitiminin tamamını yurt dışında tamamlayan adaylar transkript belgelerini Türkçe tercümeleri ile birlikte sisteme eklemelidirler. Yabancı uyruklu öğrenciler ayrıca Türkçe dil yeterlilik belgelerini de yükleyeceklerdir.

2-Yabancı uyruklular için ikametgâh tezkeresi fotokopisi ile Yabancı Uyruklu Numarasını gösterir belge.

3-Yabancı uyruklular için öğrenim vizeli pasaportun kimlik bilgilerini ve geçerlilik süresini gösteren sayfaların noter tasdikli Türkçe tercümesi. Geçerli oturma izni bulunduğunu belgeleyenlerden kayıt sırasında Öğrenim Vizesi istenmeyecektir.

4-Yabancı uyruklu adaylar öğrenim ücreti yatırmak zorundadır.

5-Türkiye Cumhuriyeti Uyruklu Erkek Adayların Askerlik Durum Belgesi (e‐devlet’ten alınanlar da geçerlidir.)

6-Vesikalık Fotoğraf (Son Altı Ay İçerisinde Çekilmiş Olmalı)

7-Lisans birinciliği kontenjanından başvuruda bulunacak adaylar kayıt kabul şartlarına ek olarak birinciliklerini kanıtlayan belgenin aslını veya noter tasdikli örneğini başvurularına eklemek zorundadırlar.

8-Üniversite-Sanayi İşbirliği Tezli Yüksek Lisans kontenjanlarına başvuruda bulunacak adaylar

·         İş Deneyimli Öğrenci Başvuru Formu,

·         İş Deneyimli Öğrenci Başvurusu Proje Öneri Formu,

·         Alanında en az iki yıllık iş tecrübesi olduğuna ilişkin belge,

·         Firma/Kurum Niyet/Destek Mektubunu da yükleyeceklerdir.

9-Yatay Geçiş yoluyla kabul edilen öğrenciler için, geldikleri Yükseköğretim kurumundan almış oldukları derslere ait onaylı ders içerikleri

Başvuru Koşulları

1-Belirtilen ilgili programdan mezun olmak,

2-İlgili ALES puan türünde en az 60 puan almış olmak (ALES geçerlilik süresi 5 yıldır.)

3-Ana Bilim Dalı bazında zorunlu yabancı dil puanları ile ilgili gerekli bilgiler aşağıda verilen tabloda yer almaktadır. Yabancı dil puan şartı aranan Ana Bilim Dallarına başvuru yapan Adayların, anadili hariç olmak üzere, YDS sınavından tezli yüksek lisans için en az 40 puan veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ya da YÖK tarafından eşdeğerliği kabul edilen ulusal/uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puanın eşdeğeri bir puan almış olmaları zorunludur.

4-Doktora programı için ise en az 55 yabancı dil puanına sahip olmak.


Tezli Yüksek Lisans için Zorunlu Yabacı Dil Puan Şartı Aranmayan Ana Bilim Dalları

Tezli Yüksek Lisans için Yabancı Dil Puanı ≥ 40

·       Arkeometri

·       Biyoloji

·       Fizik

·       Kimya

·       Maden Mühendisliği

·       Makine Mühendisliği

·       Disiplinlerarası Nanoteknoloji

·       Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği

·       Tarla Bitkileri

·       Zootekni

·       Elektrik-Elektronik Mühendisliği (Üniversite-Sanayi İşbirliği)

·       Bahçe Bitkileri

·       Bitki Koruma

·       Elektrik-Elektronik Mühendisliği

·       İnşaat Mühendisliği Hidrolik ve Su Kaynakları Mühendisliği

·       İnşaat Mühendisliği Yapı Mühendisliği

·       İnşaat Mühendisliği Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği

·       Kimya (İngilizce)

·       Matematik

·       Mimarlık

·       Moleküler Biyoloji ve Genetik

·       Disiplinlerarası Yenilenebilir Enerji Kaynakları

 

 
























Değerlendirme Ölçütü

1-Tezsiz Yüksek Lisans: Tezsiz Yüksek Lisans Başarı notu %50 ALES, %30 AGNO/lisans ve %20 Bilim‐test sınavı puanlarının toplamından oluşur. Adayın başarılı sayılması için başarı notunun en az 50/100 olması gerekir.

 

2-Tezli Yüksek Lisans/ Üniversite-Sanayi İşbirliği:

Tezli Yüksek Lisans/Üniversite-Sanayi İşbirliği başarı notu %50 ALES, %20 AGNO/lisans, %20 bilim test sınav sonucu ve %10 yabancı dil puanlarının toplamından oluşur. Adayın başarılı sayılması için başarı notunun en az 60/100 olması gerekir. Zorunlu yabancı dil puan şartı aranmayan Ana Bilim Dallarına başvuru yapan adayların geçerli bir yabancı dil puanına sahip olmamaları halinde başarı değerlendirmesi için yabancı dil puanları sıfır ‘0’ olarak dikkate alınır. Ancak herhangi bir yabancı dil puanına sahip adayların başarı notlarının hesabında kullanılmak üzere yabancı dil puanlarını sisteme girmeleri gereklidir. Adayların başarı notu en yüksek nottan başlamak üzere sıralanır ve ilan edilmiş kontenjan kadar asil ve yedek aday belirlenir. Eşit başarı notuna sahip olan adaylar arasından, sırasıyla, AGNO/lisans, Bilim sınavı, yabancı dil puanı yüksek olanlar tercih edilir.

3-Doktora:

Doktora Başarı notu %50 ALES, %10 AGNO/lisans, %10 AGNO/yüksek lisans, %20 Bilim Test Sınav Sonucu ve %10 yabancı dil puanlarının toplamından oluşur. Adayın başarılı sayılması için başarı notunun en az 60/100 olması gerekir. Adayların başarı notu en yüksek nottan başlamak üzere sıralanır ve ilan edilmiş kontenjan kadar asil ve yedek aday belirlenir. Eşit başarı notuna sahip olan adaylar arasından, sırasıyla, AGNO/lisans, Bilim sınavı, yabancı dil puanı yüksek olanlar tercih edilir.

4-Yatay Geçiş:

Yatay Geçiş Başarı notu, %50 ALES, %30 bilim test sınav sonucu ve %20 yabancı dil puanlarının toplamından oluşur. Başarı notunun en az 60/100 olması gerekir.

Yatay geçiş kontenjanından fazla yatay geçiş başvurusu olması durumunda başarı notuna göre sıralama yapılır ve ilan edilmiş kontenjan kadar asil ve yedek aday belirlenir. Eşit başarı notuna sahip olan adaylar arasından, sırasıyla, ALES, değerlendirme, yabancı dil puanı yüksek olanlar tercih edilir.

4-Yurtdışı:

Tezli Yüksek Lisans Başarı notu AGNO/lisans puanı olarak alınır. Doktora/sanatta yeterlik programlarında başarı notu %50 AGNO/lisans ve %50 AGNO/yüksek lisans puanlarının toplamından oluşur. Adayların başarı notu en yüksek nottan başlamak üzere sıralanır ve ilan edilmiş kontenjan kadar aday programlara kabul edilir. Eşit başarı notuna sahip olan adaylar arasından mezuniyet tarihi yeni olan aday, eşitliğin devam etmesi halinde ise sırasıyla yaşı küçük olan aday ve başvuru tarihi önce olan aday tercih edilir.

 

İLETİŞİM BİLGİLERİ

 

Adres: Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ceylan Enstitüler Binası 21280 DİYARBAKIR

Telefon:

90 (412) 241 10 10

Dahili 8763 / 8450

E‐posta:

fbe@dicle.edu.tr

 

Web Adresi                         http://www.dicle.edu.tr/birimler/fen-bilimleri-enstitusu