2022-2023 BAHAR YARIYILI YATAY GEÇİŞ BAŞVURU DUYURUSU

02.01.2023


DİCLE ÜNİVERSİTESİ

AKADEMİK GENEL NOT ORTALAMASINA GÖRE YATAY GEÇİŞ DUYURUSU

 

          Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri gereğince 2022-2023 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında Üniversitemiz önlisans programlarına genel başarı not ortalamasına (AGNO) göre yatay geçiş ile alınacak öğrencilerde aranılacak koşullar, gerekli belgeler, son başvuru tarihleri ve kontenjanlar aşağıda belirtilmiştir.

 

Lisans Programlarına Bahar Döneminde AGNO ve Ek Madde-1 Kapsamında öğrenci alınmayacaktır.

Ayrıca, yurt dışından yatay geçiş ile öğrenci alınmayacaktır.

 

          Merkezi Yerleştirme Puanı (Ek Madde-1) ile yatay geçişleri, YÖK Başkanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yapılacaktır.

 

A-BAŞVURU / DEĞERLENDİRME VE SONUÇLARIN İLANI

1) Kurumlararası yatay geçişler yükseköğretim kurumlarının isimleri aynı olan veya ilgili yönetim kurulları tarafından içeriklerinin en az yüzde sekseni aynı olduğu tespit edilen diploma programları arasında ve kontenjan dâhilinde yapılır.

 

2) Hazırlık sınıfına, önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ise ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.

 

3) Bulunduğu döneme kadar almış olduğu derslerin akademik genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 veya eşdeğeri olması gerekir.

 

4) Açık ve uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden 80 ve üzeri olması veya kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği üniversitemizin diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.  Sınavsız ikinci Üniversite kapsamında kayıt yaptıran öğrenciler yatay geçiş hakkından faydalanamazlar.

 

5)  Aynı yükseköğretim kurumunda aynı diploma programlarında birinci öğretimden ikinci öğretime kontenjan sınırlaması olmaksızın en geç ilgili döneme ait kayıt yenileme süresi içerisinde dilekçe ile başvurulması koşuluyla yatay geçiş yapılabilir. İkinci öğretim diploma programına geçiş yapan öğrenciler ikinci öğretim öğrenim ücretini öderler.

 

6) İkinci öğretimden sadece ikinci öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk yüzde onuna girerek (güz yarıyılında) bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dâhilinde yatay geçiş yapabilirler. Bu durumdaki öğrenciler geçiş yapmaları halinde geçiş yaptıkları bölümün/programın katkı payına tabi olurlar.

 

7) Dörtlü veya beşli not sistemine tabi yükseköğretim kurumlarından başvuran adayların, dörtlü veya beşli sisteme göre elde edilen başarı notlarının yüzlük not sistemine dönüştürülmesinde, Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından belirlenen dönüştürme tabloları kullanılacaktır.

 

8) Belirlenen kontenjandan daha fazla sayıda başarı şartını taşıyan adayın olması halinde kontenjan sayısı kadar asil ve yedek aday ilan edilir. Takvimde belirlenen süre içinde kayıt yaptırmayan asil adayların yerine yedek adayların kayıtları alınır.

9) Bir bölüme hem AGNO hem de Merkezi Yerleştirme Puanı ile başvuru yapılmaz, bu durumdaki adaylar öncelikle Merkezi Yerleştirme Puanını sağlamaları halinde bu yolla başvuru yapacaklardır.

 

10)  Başvurularla ilgili değerlendirme, Yatay Geçiş Yönetmeliği çerçevesinde ilgili yönetim kurulları tarafından oluşturulan komisyonlarca yapılır ve yönetim kurulunca onaylandıktan sonra kesinlik kazanır. Merkezi yerleştirme başvuruları adayın ilgili TYT puanına göre, AGNO kapsamındaki geçişler ise adayın YÖKSİS’te bulunan not ortalamasına göre yapılır.  

      

11) Muafiyet ve intibak işlemleri, Üniversitemiz Muafiyet ve İntibak Yönergesi Çerçevesinde ilgili komisyonlar ve yönetim kurulunca belirlenir.

 

B-BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

1)   Başvurular   https://obs.dicle.edu.tr/oibs/hoa_app/adresinden online olarak alınacaktır.

2) Başvuru esnasında AGNO kapsamında geçişler için ıslak imzalı, elektronik imzalı veya e-devlet ortamından alınmış not durum (transkript) belgesi, Ek madde-1 kapsamında geçişler ise belirtilen transkript belgesine ilave olarak ÖSS ve ÖSS Yerleştirme belgeleri sisteme yüklenecektir.

 C- YATAY GEÇİŞ BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME TARİHLERİ

 

AKADEMİK BİRİM

BAŞVURU TARİHLERİ

DEĞERLENDİRME

TARİHLERİ

SONUÇ-

LARIN

 İLANI

ASIL KAYIT TARİHLERİ

 

YEDEK ADAY İLANI

YEDEK

KAYIT TARİHLERİ

 

BAŞLAMA

BİTİŞ

BAŞLAMA

BİTİŞ

BAŞLAMA

BİTİŞ

 

Meslek Yüksekokulları

 

23.01.2023

25.01.2023

26.01.2023

30.01.2023

31.01.2023

02.02.2023

03.02.2023

 

06.02.2023

7-8.02.2023

 

Yedekler sonucunda boş kontenjan kalması durumunda başvuru yapanlar arasından puan sırasına göre aday çağrılacaktır. 

 

Başvuru linki:

https://obs.dicle.edu.tr/oibs/hoa_app/


Dosya Ekleri

Açıklamaİndir
AGNO İÇİN ÖNLİSANS PROGRAMLARI VE KONTENJANLARIİndir