Teknik gezimizin diğer bir durağı: Referans Makina


30.12.2021


Diyarbakır’daki üretim tesislerinin DÜ Mühendislik Fakültesi öğretim elemanlarınca gezilerek, gözlemlenen sorunlar için çözüm önerilerinin üretilmesine ilişkin Diyarbakır OSB Yönetimi ile ortak karar alınmıştır.

OSB teknik gezilerimiz kapsamında 29 Aralık 2021 tarihinde Referans Makina firması, DÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği öğretim elemanları ve öğrenciler tarafından ziyaret edilmiştir. Referans Makinanın, ekstürüzyon kalıpları üretimi gerçekleştirdiği tesiste, üretim ve kalite kontrol aşamaları incelenmiştir. Fabrikanın ürünleri şimdilik yurt içinde pazarlanmaktadır.

Fabrika müdürü yeni mezun mühendislerden beklentilerini dile getirmiş, özellikle tasarım programları konusunda kendilerini yetiştirmelerini önermiştir. Fabrikanın kısa bir tanıtımı yapıldıktan sonra üretim tesisi gezilmiştir. Kalıp üretimi için kullanılan CNC tezgahları, yüzey pürüzlülük giderme sistemi, çeşitli talaşlı imalat tezgahları çalışırken incelenmiştir. Ayrıca fabrikanın ısıl işlem bölümü ve sac şekillendirme bölümleri de gezilmiştir.

Teknik geziye; OSB Yönetim Kurulu Üyesi ve işletme sahibi olarak Ali İhsan ÖZDOĞAN, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Esat YEŞİL, DÜ Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Atilla G. DEVECİOĞLU, Doç. Dr. Sedat BİNGÖL, Öğr. Gör. Selçuk KESKİN, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Ömer Faruk SÖYLEMEZ, Diyarbakır OSB Proje Uzmanı Önder ATLI ve Makina Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencileri katılmıştır.

Üniversite – Sanayi işbirliğini artırmak adına gerekli olan desteği sağlayan OSB Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan ÖZDOĞAN’a, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Esat YEŞİL’e, öğretim elemanlarımıza ve Referans Makina yöneticilerine teşekkür ederiz.

DÜ Mühendislik Fakültesi Dekanlığı


Fotoğraf Galerisi