Oxford Üniversitesi Bilim İnsanları Öncülüğündeki Yapay Zeka İş Birliği Toplantısına Katılım


17.06.2022


 Oxford Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümünden bilim insanları tarafından kurulmuş olan OpenMined Girişimi’nin öncülüğündeki ilk uluslararası iş birliği toplantısına Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 7 Haziran 2022 tarihinde katılımda bulundu. Bu işbirliği ile OpenMined’ın açık kaynak kodlu olarak geliştirmiş olduğu ve Federe Derin Öğrenme ile Mahremiyet Arttırıcı Teknolojiler gibi Dağıtık Yapay Zeka çözümlerini bir araya topladığı PySyft platformunun hem göğüs kanseri teşhisi alanında test edilmesi hem de dünyanın önde gelen 100 üniversitesi ile bu alanda yeni uluslararası işbirliklerinin temellerin atılması amaçlanmıştır. 

Bu toplantıya Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü Doktora öğrencisi Ömer EMHAN ile İkinci Tez Danışmanı ve Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet NERGİZ katılımda bulunmuşlardır. “Bağımsız ve Özdeş Dağılıma Sahip Olmayan Veriler Üzerinde Federe Öğrenme ile İşbirlikçi Bir Ağ İhlal Tespiti Modeli: Çoklu Saldırı Tespiti” başlıklı doktora tezinin Birinci Tez Danışmanı olan Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet AKIN ile Tez İzleme Komitesi üyesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Siraç ÖZERDEM de hem tezin geliştirilmesinde hem de iş birliğinin gerçekleştirilmesinde desteklerini sunmuşlardır.

Son 10 yıla her alanda damgasını vuran Yapay Zeka konusu aslında büyük veri birikiminin ve grafik işlemcilerin gelişimiyle 2012 yılından itibaren Derin Öğrenme yöntemlerine olan ilginin ve yatırımların patlamasıyla dünya gündemine oturmuştur.  Bu tarihten itibaren birçok farklı Derin Öğrenme yöntemi geliştirilmeye devam etmektedir. Hem akademik bulgular hem de sektörel deneyimler Derin Öğrenme algoritmalarının ancak çok sayıda ve kaliteli şekilde elde edilmiş büyük verilerin kullanılması ile mümkün olabileceğini göstermektedir. Oysaki dünya üzerinde birçok kurum verisini stratejik, hukuki ve ticari kaygılar sebebiyle bir araya getirememektedir. 2016 yılında Google tarafından yayınlanan bir makale ile adı duyulan Federe Öğrenme yöntemi, tarafların kişisel verilerini paylaşmadan sadece lokal olarak eğitilmiş yapay zeka modellerinin parametrelerini paylaşarak ortak bir model geliştirmenin ve dolayısıyla dünya üzerinde çok sayıda veri ve yapay zeka modeli tabanlı stratejik iş birliklerinin geliştirilmesinin önünü açmıştır. Bu işbirlikleri için açık kaynak kodlu yazılımlar geliştiren girişimlerden biri olan OpenMined yeni gelişen bu alanda söz sahibi olmayı hedeflemektedir. Ayrıca sektör tarafında da, Google, Facebook ve Twitter ile teknolojik işbirlikleri gerçekleştirmektedir.

İlgili Linkler:

https://openmined.hubspotpagebuilder.com/medical-federated-learning-program

https://www.openmined.org/

 

Bu önemli işbirliğin oluşumuza katkı sağlayan öğretim üyelerimize çok teşekkür ederiz.

 

DÜ Mühendislik Fakültesi Dekanlığı


Fotoğraf Galerisi