KONFERANS “MEDENİYET TEKLİFİ”
07.03.2017

KONFERANS

“MEDENİYET TEKLİFİ”

Diriliş Postası Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Erem Şentürk Dicle Üniversitesi’nin konuğu olarak bir konferans vermek üzere Diyarbakır’a geldi. Rektör Prof. Dr. Talip Gül’ü makamında ziyaret eden gazeteci daha sonra Kongre merkezine geçerek burada ‘Medeniyet Teklifi’ adlı konferansta konuştu. Dicle Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencilerinin de yoğun ilgi gösterdiği konferansa Rektör Yardımcıları  Prof. Dr. Eyyüp Tanrıverdi ve Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu, Genel Sekreter V. Yrd. Doç. Dr. Kenan Yakuboğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ufuk Bircan da dinleyici olarak katıldılar.

Diriliş Postası Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erem Şentürk, medeniyet tasavvuru, Anadolu İrfanı ve toplumun medeniyet algısı gibi konular üzerinde durduğu konferansta Batı medeniyetinin orantısız bir şekilde yüceltilmesine eleştiri getirdi.

Şentürk’ün “Her insanın içinde biraz iyilik biraz kötülük vardır diyorlar ya! hile burada başlıyor. Kötülüğü varlık olarak kabul etmek... Batının en büyük tezgâhı bu, kendilerinin düştüğü büyük tuzak bu, bizi içine çektikleri büyük bataklık ve hile bu. Bu coğrafyanın medeniyet tarihinde kötülük bir varlık değildir. Kötülüğü varlık olarak tarif ettiğiniz andan itibaren “kötülük” bir sebeple, bir durumla, bir anda kendine meşruiyet kazandırabilir. Bütün kötülükler bu sayede kendine meşruiyet kazandırır. Bizim medeniyetimizde kötülük varlık değildir, kötülük dediğin şey yoktur. Varlık olan iyiliktir kötülük ise iyiliğin olmama halidir.” diye konuştu.

Sözlerine, “Bugün itibariyle artık bizim dünyaya kendi medeniyetimizi teklif etmemiz gerekiyor diyerek devam eden Şentürk, “Bu bizim varlığımızla da ilgilidir. Peki bunu nasıl yapacağız? bunu marangoz, bakkallar, öğrenciler, mimarlar, doktorlar yapacak. Motivasyon niyet olacak, gerçek niyet bu olduğu zaman işin şekli değişecek, çünkü basit bir kural var niyet her şeyin başında. İlk düğmeyi doğru iliklemek gibi, eğer niyet yoksa, eğer niyet yanlışsa aşağıya doğru bütün düğmelerin yanlış iliklenmesi gibi her şeyde öyle yanlış olabiliyor.” dedi.

Konuşmasında Anadolu medeniyet tasavvuru üzerinde de duran Şentürk. “Teoride Dünyanın en emin toplumudur Anadolu, neye kızacağı beli,  ne yapacağı beli, neye inandığı belli, ne zaman kabul edeceği belli, ne zaman vazgeçeceği belli, İslami çerçevelerle prensiplerle çerçevelenmiş sabit ve 1400 senedir devam eden ve kıyamete kadar da devam edecek sabit kuraları olan emin bir toplumdur diyerek, dünyanın bu emin toplumun teklif edeceği medeniyete ihtiyacı olduğunu vurguladı.