8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ TÖRENİ
08.03.2017

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ TÖRENİ

Dicle Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü bir törenle kutladı. Kardiyoloji Konferans Salonu’nda düzenlenen törene, D.Ü. Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Tahsin Kılıçoğlu, Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu ile birlikte Üniversitemizde çalışan çok sayıda kadın katıldı.

Toplantıda konuşan Dicle Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Aysun Ekinci, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü, ülkemiz genelinde, yaşadığımız çevrede biz kadınların dünyasında yer alan sorunların gündeme getirilmesi noktasında bir zemin hazırlamaktadır. Toplumun en önemli ve çekirdek yapısı olan ailenin oluşması ve şekillenmesinde temel yapıtaşı olan kadınlarımız kimi zaman anne, kimi zaman eş, kimi zaman abla, kimi zaman kız kardeş görevini üstlenmektedir. Kadının aile yapısı kadar topluma da katkıda bulunması ve aktif rol alması düşünülerek 1930 yılında belediye meclislerine, 1933 yılında muhtarlığa, 1934 yıllında da milletvekilliğine seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Kadının bu gücünü fark eden siyasi partiler de artık teşkilatlarında yer alan kadın üyelerini daha ön plana çıkarma yolunu tercih etmektedirler. Bugün vesilesiyle ve Mutlu Kadın Mutlu Toplum şiarıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutluyorum.” dedi.

Prof. Dr. Talip Gül, konuşmasında günün anlam ve önemine değinerek, “Kadın her şeydir, kadınsız bir dünya düşünülebilir mi? hayır. Kadınsız insan nesli devam edebilir mi? hayır. Peki biz kadınlarımızı yeterince anlayabiliyor muyuz?. Ben bir kadın doğum uzmanı olarak söylüyorum ki biz erkeler olarak kadınlarımızı yeterince anlayamıyoruz. Kadın anadır, kadın eştir, kadın kızımızdır, kadın kardeştir, kadın her şeydir. Allah kadını ve erkeği eşit yaratmıştır. Fizyonomik veya ruhsal olarak farklı yaratmış olsa da insan hakları ve haklar bakımından eşit haklarla donatmıştır. Fakat günümüze baktığımızda dünyanın bir çok yerinde kadın hakları hala sorgulanmaktadır. Kadına şiddet, kadına tecavüz, kadın cinayetleri bir çok ülkede halen mevcuttur. Maalesef bizim ülkemizde de zaman zaman bu tür kötü hadiselere şahit oluyoruz. Bu ne demektir? kadın hakları, Allah’ın vermiş olduğu eşit hakları maalesef bazen gasp edilebiliyor.” Diye konuştu.

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhemşiresi Rahime Atlı ise, “Bugün 8 Mart kadınlar günü Dünyanın her yerinde kadının anıldığı, sorunlarının çeşitli platformlarda tartışıldığı bir gün. Biliyoruz ki kadın toplumun en etkili, yönlendirici birleştirici ve koruyucu unsundur. Kadınlar hayatın ağır yükünü taşıyan, elini, emeğini gözünün nuru ile birleştiren, küçük yüreğine koskoca sevgiler sığdıran, güçsüz bedenlerin güçlü kahramanlarıdır.” Dedi. Atlı, konuşmasını, Kadın varsa zafer vardır, barış vardır ve bereket vardır diyerek tamamladı.

Program sonunda Dicle Üniversitesi bünyesinde 30 yılını dolduran emekçi kadınlara teşekkür belgesi takdim edildi. Etkinlikte ayrıca Dicle Üniversitesi Konservatuarı tarafından icra edilen müzik dinletisi yer aldı.