ULUSLARARASI CUMHURİYET DÖNEMİ'NDE DİYARBAKIR SEMPOZYUMU BAŞLADI
08.11.2018

ULUSLARARASI CUMHURİYET DÖNEMİ'NDE DİYARBAKIR SEMPOZYUMU BAŞLADI

Dicle Üniversitesi Tarih Bölümlerinin düzenlediği  “Uluslararası Cumhuriyet Dönemi'nde Diyarbakır Sempozyumu” Kültür ve Kongre Merkezinde başladı.

Yaklaşık 40 yerli ve yabancı akademisyenlerin katıldığı sempozyum İstiklal Marşının okunması ile başladı. Sempozyumun açılış konuşmalarının ilkini, sempozyum düzenleme Kurulu adına Doç. Dr. Oktay BOZAN yaptı.

Doç. Dr. Oktay BOZAN, “Diyarbakır, dünyada benzeri çok az bulunan kitabeleri, kabartma resim ve simgelerle süslü muazzam surları, çeşitli anıtlarıyla bir “Müze şehri “ özelliği taşımaktadır. Tarihin sanatın kültürün insanla kucaklaştığı kadim hakların hatırası ve insanlığa emaneti olan şehirdir Diyarbakır. İnsanlık tarihi kadar kadim bir kent olan Diyarbakır, insanoğlunun ilk izlerinin bulunduğu, üretim ve yerleşik hayatın başladığı müstesna yerlerden birisidir. Mezopotamya’nın bereketli topraklarının bağrında, Dicle’nin cömert sularıyla düşlerin yeşerdiği Diyarbakır, İnsanlığın ortak mirası, düşlerin ve tasavvurların taşlara nakşedildiği abidevi şehir özelliği taşımaktadır. Kültürlerin, medeniyetlerin, inançların kısacası insana dair her şeyin bileşkesi olan Diyarbakır’ı hangi kelimelerle ifade edersek edelim bu kadim şehir, söylenmek istenenden daha öte bir anlamı ifade eden bir kenttir.” Dedi.

BOZAN, Sempozyumda; şehrin siyasi ve idari yapısı, şehrin-iktidar ve eşraf münasebeti, vakıflar, kentin sosyo-ekonomik durumu, eğitim vaziyeti, yatırımlar, ulaşım, ekonomi, tarım, askeri kurumların tarihsel seyir, halkevleri, fikir, sanat ve düşünce adamları, göç ve iskan politikaları ve çok partili hayatın Diyarbakır’ daki yansımaları gibi başlıklarda 40 bildiri yer almaktadır. Bu projeye katkı sunan sayın rektörümüz Prof. Dr. Talip GÜL’e, Dicle Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü ve Karacadağ Kalkınma Ajansına teşekkür etti.

Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Giray TOPAL’ da Diyarbakır tarihi sehir içerisinde her zaman, hem geçmişte hem de günümüzde hem de cumhuriyette stratejik ve bölgesel önemini korumaktadır. Diyarbakır üzerinde oynanan oyunlar çoktur, bizim kendi ülkemizde bile Diyarbakır dendiğinde bile farklı algılanmaktadır. Ama Diyarbakır’a o surların içinden girdiğimizde bambaşka bir dünya ile karşılaşıyorsunuz o güzelim insanları tanıyorsunuz, o kültürlerini yaşıyorsunuz yani kısaca şunu diyeceğim tarihi burada biz zat yaşıyorsunuz dedi.

Açılış konuşmalarının ardında sempozyum ilk oturumuna geçildi. Uluslararası Cumhuriyet Dönemi'nde Diyarbakır Sempozyumu 08-09 Kasım tarihleri arasında Kültür ve Kongre Merkezinde devam edecek. Sempozyuma konusunda uzman yurt içi ve yurt dışından gelen 40 akademisyen, Diyarbakır’ın tanıtımına katkı sağlayacak.