ÜNİVERSİTEMİZ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ’NDE DİJİTAL DÖNEM BAŞLADI
14.09.2017

ÜNİVERSİTEMİZ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ’NDE DİJİTAL DÖNEM BAŞLADI

Tıp Fakültesi Hastanesi, sağlık hizmetlerinde dijital döneme geçtiğini açıklayan Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. A.Kemal KADİROĞLU, Konuyla ilgili Başhekimlik toplantı salonunda basın açıklaması yaptı.

Başhekimlik Toplantı Salonunda yapılan basın açıklamasına DÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ufuk ALUÇLU, Başhekim Prof. Dr. Ali Kemal KADİROĞLU, Başhekim Yardımcıları, Başmüdür ve Başhemşire katıldı.

Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Ali Kemal KADİROĞLU, açıklamasında,  yeni sistemin dijital hastaneye geçiş olduğunu ve "kağıtsız hastane" oluşturmak olduğunu ifade etti.

Üniversite Hastaneleri Arasında Türkiye de ilk

Uygulamanın Türkiye'de ilk defa Ankara'da 2012 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından pilot bir hastanede hayata geçirildiği kaydeden KADİROĞLU,  bu uygulamanın üniversite hastaneleri arasında Türkiye’de ilk defa Dicle Üniversitesi Hastanelerinde uygulandığını ifade etti. Kadiroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü; "Bu şu demektir, hastanelerde artık kâğıt kullanımına son vermektir. Dijital hastaneye geçmektir. Yani kâğıtsız hastane oluşturmaktır. Kâğıtsız hastane olmanın yararları nelerdir? Niçin biz bunda ısrar ediyoruz? Hastanenin tamamında imzalı onay formu hariç tüm birimlerde kâğıt kullanımı kaldırılıyor. Kâğıt dönemi bitiyor. Bu sistemi hastanelerimiz sathına yayıp kâğıt kullanımına son vereceğiz. Böylece kâğıt israfının da önüne geçmiş olacağız.”

Evsel atık azalacak

Başhekim KADİROĞLU, Dijital hastaneye geçişle evsel atık azalacağını belirterek; “ Böylece ağaçlarımız ve ormanlarımız dolayısıyla tabiat, çevre ve eko sistem korunmuş olacak. Bunun çok ciddi anlamda eko siteme katkısı vardır. Hekimler e-reçete ve e-imza kullanacaklar. Hekimler ve hemşireler tablet kullanarak hastalarını hasta başında takiplerini alacaklar. Yine laboratuvar, patoloji sonuçları, radyoloji görüntüleme, BT, MR sonuçları, ultrason raporlarına hatta düz çekim filmlere kadar bunların hepsini elinde tablet, hasta başında inceleyebilecek, yorumunu yapabilecek, kararını verebilecek. Hekim ve hemşireler kliniğin herhangi bir yerinden her an bu bilgilere ulaşabilecekler. Dolayısıyla iş verimliliği ve veri doğruluğu artacak. Hastaya ayrılan vakit artacak. Hasta bakım kalitesi artacak. Bu uygulama sadece kliniklere has değil aynı zamanda hem acil servis hem yoğun bakımlarda da kullanılabilecek" dedi.

“Sıramatikle poliklinik önlerindeki birikmelerin önüne geçilecek”

Hastanede oluşan yoğunluk ve poliklinik  önlerinde beklemeyi sonlandırmak amacıyla randevu sisteminin yanı sıra geliştirilmiş olan sıramatik makineleriyle hastaların sıra alabileceklerini kaydeden Kadiroğlu, "Randevu sitemiyle birlikte sıramatikleri polikliniklerde de uygulamaya başladığımız andan itibaren kapı önlerinde birikmeler de  önlenecek.Bunu ilk defa Nöroloji Kliniği’nde başlattık. Medikal Onkoloji Hastanesi'ni pilot hastane olarak seçtik ve inşallah bu uygulamayı orada da başlatacağız. Ben yararlı sonuçlar alacağımızı düşünüyorum ve bu çalışmamızın hastanemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum" diye konuştu. Basın açıklamasının ardından uygulama ile ilgili Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. İsmail YILDIZ tarafından sunum yapıldı. Sunumun ardından pilot klinik olarak seçilen Nöroloji Kliniğinde yeni sitemin uygulanması tanıtıldı.