DEĞİŞEN VE DÖNÜŞEN ÖĞRETMEN EĞİTİMİ KONFERANSI
16.03.2017

DİCLE ÜNİVERSİTESİ, ZİYA GÖKALP EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRETMEN OKULLARININ 169. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ NEDENİYLE “ DEĞİŞEN VE DÖNÜŞEN ÖĞRETMEN EĞİTİMİ” KONFERANSI DÜZENLEDİ

Dicle Üniversitesinde, Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Öğretmen Okullarının 169. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle “ Değişen ve Dönüşen Öğretmen Eğitimi” Konferansı düzenlendi. Konferansa Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof.Dr.Eyyüp TANRIVERDİ, Prof.Dr.Ali Kemal KADİROĞLU, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansta açılış konuşmasını yapan Yrd.Doç.Dr. Münir ERTEN, “Türkiye’de öğretmen yetiştirme konusu 16 Mart 1848’de “Dârü’l-muallimîn” adıyla İstanbul’da kurulan öğretmen okulu temele alındığında yaklaşık 164 yıllık bir geçmişe sahiptir. Bu okulun açılışı Türk eğitim tarihi açısından çok önemli bir olay olarak değerlendirilmektedir. 1923-81 döneminde, Türkiye’de ilkokullar için öğretmen yetiştirmenin temel kaynağı; İlköğretmen okulları, Köy Enstitüleri ve İki yıllık Eğitim Enstitüleri olmuştur.”dedi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Yazar Kadri GÖRAL, Dicle Üniversitesi gibi seçkin bir üniversitede kendisini anlayacak kişilerle beraber olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek Diyarbakır’ın tarihini, kültürünü, değerlerini yansıtan çalışmalarını paylaşarak, Diyarbakır’ın kendine özgü şivesiyle kaleme aldığı eserlerden örnekler verdi. Avusturalya’da yaşadığı yıllarda İngilizcenin Türkçeyle özdeş yanlarını fark ederek bir çalışma başlattığını belirten yazar, dikkat çeken çalışmasıyla ilgili ilginç bilgiler paylaştı. GÖRAL, Güzel Diyarbakır’ı atalarından devraldığını ama bu kültürü ve değerleri günümüz gençlerinin yaşatamadığını vurguladı. Diyarbakır’ın kültürünü yansıtan eserleriyle bu kültürü yaşatma çabasında olduğunu dile getirip, çocuklara nasihat babında kaleme aldığı şiirlerden örnekler verdi.

Diyarbakır Bir Hazinedir

Diyarbakır’ın bir hazine olduğunu, kolay kolay anlatılamayacağını kaydeden GÖRAL, bir insanı kimliğine bakarak Diyarbakırlı olarak nitelendirmediğini, onu davranışları ve yaşamıyla değerlendirdiğini açıkladı.

“Kadın hürmedir; hürmete layıktır.” sözleriyle Diyarbakırlıların kadınlara verdiği değere dikkat çeken GÖRAL, insanı sevgili kılanın taşıdığı manevi değerler olduğu belirtti.

Konferans sonunda konuşmacılara Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof.Dr.Eyyüp TANRIVERDİ, Prof.Dr.Ali Kemal KADİROĞLU tarafından çiçek takdim edildi. - DİYARBAKIR