ÜNİVERSİTEMİZ ZİRAAT FAKÜLTESİ’NDE ‘TARLA GÜNÜ’ YAPILDI
06.10.2017

ÜNİVERSİTEMİZ ZİRAAT FAKÜLTESİ’NDE ‘TARLA GÜNÜ’ YAPILDI

TÜBİTAK 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenen ve Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından Prof. Dr. Öner ÇETİN’in yürütücülüğünde devam eden 115O600 numaralı Pamukta Yüzey ve Yüzeyaltı Damla Sulamada FAO-56 Penman-Monteith esasına dayalı “Gerçek-Zamanlı Sulama Programı ve Yöntemlerin Karşılaştırılması” isimli proje kapsamında 29 Eylül 2017 günü saat:13.30’da ‘Tarla Günü’ yapıldı.

Demonstratif Tarla Günü’ne Diyarbakır il Merkezi ve ilçelerinin tarım teşkilatlarından mühendis ve teknik elemanlar, özel sektör temsilcileri (tohum, gübre ve ilaç), yöre çiftçileri, Fakülte akademik personelleri, fakülte öğrencileri ve aynı tarihlerde yine Ziraat Fakültesi tarafından organize edilen Uluslararası Damla Sulama ve Gübreleme Çalıştayı kapsamında 20 ülkeden 65 kişi katılım sağladı.

İlk olarak Ziraat Fakültesi Dekanı ve Proje yürütücüsü Prof. Dr. Öner ÇETİN tarafından proje ile ilgili seminer salonunda kısaca bilgi verildi. Bu kısa anlatım sonrası bütün katılımcılar ile birlikte gidilerek pamukta yapılan yüzey ve yüzeyaltı damla sulama denemeleri hakkında yerinde inceleme, bilgi ve soru-cevap şeklinde devam etti. Ayrıca,  katılımcılar tarafından yetiştirme tekniği, sulama programı, gübreleme takvimi ve hastalık-zararlı mücadelesi ile ilgili de bilgiler aktarıldı.

Yoğun ilgi gösterilen tarla günü etkinliği sonrasında Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Gültekin ÖZDEMİR yürütücülüğünde devam eden "Üzümün Katma Değerli Farklı Ürünlere Dönüştürülmesi ve Besin İçeriklerinin Saptanması" projesi kapsamında üretilen üzüm suları tesisi gezdirilerek ve üzüm suları tadımı yaptırıldı.

Daha sonra Fakülte bahçesinde verilen resepsiyonda konuklara hem fakültede üretilen ürünler tanıtıldı hem de ikramlar yapıldı.