ÜNİVERSİTEMİZDE “ULUSLARARASI EKONOMİ, SİYASET VE YÖNETİM SEMPOZYUMU” GENİŞ BİR KATILIMLA BAŞLADI
12.10.2017

Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından iki gün boyunca sürecek olan “Uluslararası Ekonomi, Siyaset ve Yönetim Sempozyumu” yapıldı. Dicle Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen sempozyumun açılış programı Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü KARATEPE’nin teşrifleriyle yapıldı.

İstiklal marşı ve saygı duruşu ile başlayan programa Rektör Prof. Dr. Talip GÜL, Rektör Yardımcıları, Genel Sekreter, Dekanlar, Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Yılmaz DEMİRHAN, sempozyum hakkında bilgi verdi. DEMİRHAN, bilginin faydalı hale gelmesi ve gelişmesi için üniversitelere görev düştüğünü belirterek, bilimsel çalışmalara sempozyumun katkısının büyük olduğunu ifade etti. 36 oturum ve 140 bildiri ile sempozyumun verimli geçmesini temenni eden DEMİRHAN, emeği geçen tüm katılımcılara teşekkür etti.

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip GÜL ise yaptığı konuşmada Dicle Üniversitesi’nin ilime ve bilime katkısının büyük olduğunu söyledi.

“Surlara, külliyelere ve medreselere baktığınızda geçmiş medeniyetlerin izini bulabilirsiniz” diyen GÜL, Dicle Üniversitesinin 55 yıllık tarihi ile tecrübeli bir eğitim yuvası olduğunu da sözlerine ekledi. GÜL, Dicle Üniversitesi’nde yapılan bilimsel aktivitelerin çok yoğun olduğunu belirterek, sempozyumda iki gün boyunca değerli bilgiler paylaşılacağını vurguladı ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

Sempozyumun ilk oturumu Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü KARATEPE’nin moderatörlüğünde Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer ÇAHA ve Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Berat ÖZİPEK’in konuşmaları ile devam etti.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü KARATEPE yaptığı konuşmada “İçimde derin sevgiler beslediğim Diyarbakır’da ve Dicle Üniversitesi’nde olmaktan dolayı çok memnunum” diyerek sözlerine başladı. KARATEPE, entelektüel faaliyet ile bilgiler verdiği konuşmasında bilginin insana has olduğunu, her insanın kendi ihtiyacını karşılayacak kadar bilgi sahibi olduğunu ve insan fıtratında iktisat ve siyaset bilgisinin var olduğunu söyledi.

Klasik dönemde hocaların, ulemaların ve din adamlarının bilgin olduğunu, tüm konularda onlara danışıldığını söyleyen KARATEPE, “Günümüz Üniversitelerinde bilgi toplanıyor, arttırılıyor ve yayılıyor” diyerek modern dönem bilgisini anlattı.

Bilginin tekrarlanarak kutsal hale getirilmesini eleştiren KARATEPE, bilginin yenilenmesi, güncellenmesi ve geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek, Üniversitelerin bilime katkısını örneklerle anlattı.

Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer ÇAHA ise “Türkiye’de Demokrasi, Sivil Toplum ve Özgürlükler” konulu sunumu ile bilgilerini paylaştı. Demokrasinin şekli ve boyutundan bahseden ÇAHA, egemenliğin siyaset biliminde en temel kavram olduğunu, özgürlüğün insanın özü olduğunu söyledi. ÇAHA, ifade hürriyeti, hukukun üstünlüğü, modernleşme konusu üzerine de yorum yaptı.

Son olarak Medipol Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bekir Berat ÖZİPEK de “Üniversitelerde Akademik Özgürlük” konulu bir sunum yaparak slaytlar eşliğinde akademik özgürlük hakkında bilgilerini paylaştı.

Sempozyumun açılış oturumu yapılan konuşmaların ardından Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip GÜL’ün Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü KARATEPE’ye, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kemal KADİROĞLU’nun Prof. Dr. Ömer ÇAHA’ya ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eyyüp TANRIVERDİ’nin Prof. Dr. Bekir Berat ÖZİPEK’e Diyarbakır’ı sembolize eden bakır takdim etmesi ile sona erdi.

Sempozyum üç gün boyunca Dicle Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde çeşitli oturumlarla devam edecek.