İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜNÜN 96. YILI ve ŞAİR MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ
14.03.2017

İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜNÜN 96. YILI ve ŞAİR

MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ

12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY’u Anma programı Dicle Üniversitesi Kültür ve Kongre merkezinde düzenlendi. Programa Rektör Yardımcıları  Prof. Dr. Eyyüp Tanrıverdi, Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu, Genel Sekreter V. Yrd. Doç. Dr. Kenan Yakuboğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vecihi Özkaya yaptı. Özkaya, Mehmet Akif Ersoy gibi değerli mütefekkirlerin oluşturduğu eserlerin toplumda ortak duygu ve düşünce meydana getirdiğini, şairin de milli birliğimizin, bağımsızlığımız sembolü İstiklal Marşı’nı yazarken, milletin ortak duygu ve düşüncelerinden beslendiğini ifade etti.

Anma programının konuşmacısı, Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kamuran Eronat, Türk milletinin en zor yıllarında toplumunun haykıran sesi olan Mehmet Akif Ersoy’un, özellikle vatanın kurtuluşuna yönelik duyarlı yaklaşımları ile dikkatleri üzerinde topladığını ve en etkili şiirlerini bu kaotik atmosferde kaleme aldığını vurguladı.

Eronat, İslam birliği ile Türk milletinin kültürel değerlerini ayrılmaz bir bütün olarak gören Mehmet Akif Ersoy’un, şiirlerinde adeta bir toplum bilimci gibi hareket ederek, ülkesinin yeniden dirilişinde büyük katkısı olduğunu, Akif’in,  Türk toplumunun tarihinde sığınacağı birçok ‘direnç odakları’ olduğuna işaret ettiğini, bu unsurların manevi değerlerle desteklenmesi bir başka deyişle İslam birliği ile kenetlenmesi neticesinde anlamlı bir güç birliği oluşturacağına dikkatleri çektiğini belirtti.

Anadolu’nun şahlanışında ve uyanışında söz sahibi olan Akif’in, eserlerinde özellikle din, vatan, millet, hürriyet, şehitlik ve kahramanlık gibi soylu temaları işleyerek Türk milletinin yeniden dirilişine yönelik etkin bir çaba gösterdiğini söyleyen Eronat, şairin, ‘Çanakkale Şehitlerine’, ‘Bülbül’ ve ‘İstiklal Marşı’ gibi eserlerini Türk toplumunun manevi dinamiklerinden esinlenerek yazdığını, bu şiirlerde adeta bir düşünür gibi toplumunun duygularına tercümanlık yaptığını, sanatını toplumsal meselelere odaklayarak, milletine, o çok bağlı olduğu bağımsızlık ve hürriyet konularında önderlik ettiğini söyledi.

Program sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eyyüp Tanrıverdi, konuşmacı Doç. Dr. Kamuran Eronat’a günün anısına binaen bir teşekkür belgesi takdim etti.