DİCLE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ VE YÖNETİCİLERİ ZERZEVAN KALESİ’NDE
14.03.2019

DİCLE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ VE YÖNETİCİLERİ ZERZEVAN KALESİ’NDE

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip GÜL, Çınar ilçesindeki tarihi Zerzevan Kalesinde incelemelerde bulundu. Beraberinde yönetimi ve senato üyeleriyle kaleye gelen GÜL, kazı ekibi başkanı Doç. Dr. Aytaç COŞKUN'dan Turist Karşılama Merkezi ve Arkeopark çalışmaları ile ilgili bilgi aldı.

GÜL, yaptığı konuşmada, Zerzevan Kalesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle çalışmaların 12 ay boyunca devam edeceğini belirterek, "Diyarbakır'ın tanıtımı için bu çalışmalar çok önemli. Kazı çalışmaları üniversitemizin arkeoloji ve mimarlık bölümü öğrencilerine de staj olanağı sağlıyor. Ayrıca mezun olanlar için de önemli bir istihdam oluşturuyor." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptıkları işbirliği sayesinde 41. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sonuçları Sempozyumunun 17 - 21 Haziran'da Diyarbakır'da gerçekleştirileceğini vurgulayan GÜL, "Üniversitemizin ev sahipliği yapacağı sempozyum süresince Türk ve yabancı bilim insanlarınca gerçekleştirilen arkeolojik kazılar, yüzey araştırmaları ve arkeometrik çalışmalara ilişkin yaklaşık 450 bildiri sunulacaktır." ifadesini kullandı.

Doç. Dr. COŞKUN ise kalenin bu yıl çok sayıda tur şirketi tarafından gezi programına dahil edildiğini ifade ederek, "2018 yılında kaleyi 352 bin kişi ziyaret etti. 2019 yılında yaklaşık 1 milyon ziyaretçi bekliyoruz." diye konuştu.