31 MAYIS DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ
01.06.2018

31 MAYIS DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle bir açıklama yapan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilimdalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah ATLI, “Sigara dünyada en çok ölüme yol açan ve önlenebilir durumların başında geliyor. Sigara kullanımı gerek doğrudan gerek pasif duman maruziyeti nedeniyle pek çok sağlık sorununun nedeni olarak ölüm riskini artırmaktadır. Dünyada her gün yaklaşık 12 bin insanın sigara içme ile ilişkili bir nedenden  öldüğü bilinmektedir”dedi.

ATLI; Türkiye’de erişkin nüfusun yaklaşık yarısı sigara içmektedir. Kadınlarda kullanma oranı % 40 dolaylarında iken, erkeklerde bu oran % 60’lara varmaktadır. Sigaraya başlama yaşı onlu yaşlara düşmüş olup, içmeyi ilk deneme ortalama yaşı 16 olarak bulunmuştur.

Kısa süreli birkaç sigaradan sonra bile bağımlı olma ihtimalinin artmakta olduğunu belirten Doç. Dr. Abdullah ATLI, şunları kaydetti: “Sigaraya ulaşılma kolaylığı,  fiyatının düşük oluşu,  evde sigara kullananların olması,  kötü yaşam olayları ve stres etkenleri kullanmayı artıran başlıca etkenlerdir. Kısa süreli birkaç sigaradan sonra bile bağımlı olma ihtimali artmaktadır. Günde üç sigaradan fazla sigara içenlerin % 94’ünün uzun dönemde bağımlı oldukları saptanmaktadır.”

Sigara bağımlılığı, psikiyatri başta olmak üzere bütün tıp dallarını ilgilendiren önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyleyen ATLI, “her hekimin tedavi sürecine dahil edilmesi gerekmektedir. 31 Mayıs Tütünsüz Bir Dünya Günü de hekimlerin birlikte hareket edebilmesi, konuya verilen önemin topluma daha geniş bir zeminde yayılması için bir olanak sağlamaktadır. Sağlık örgütleri bu amaçla basın bildirileri gibi etkinlikler düzenlemektedir. Dünya Sağlık Örgütü ise 2018 yılı 31 Mayıs Tütünsüz Bir Dünya Günü temasını kalp hastalıkları olarak belirlemiştir” dedi.