DİCLE ÜNİVERSİTESİ’NDE 'YAZILI BASININ DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ' ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ
07.03.2017

DİCLE ÜNİVERSİTESİ’NDE 'YAZILI BASININ DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ' ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

Basın İlan Kurumu tarafından Dicle Üniversitesinde Gençlerin Katılımıyla “Yazılı Basının Dijital Dönüşümü ve İnternet Yasası” çalıştayı düzenlendi. Çalıştayın moderatörlüğünü, İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Oğuz Demir yaptı. Çalıştaya Basın İlan Kurumu (BİK) Diyarbakır Şubesi, basın mensupları ve ilgili akademisyenler katıldı.

Dicle Üniversitesi Havuzbaşı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşen çalıştayda konuşan Basın İlan Kurumu Proje Koordinatörü Cenk Koray Doğan, kurumun Türkiye’de yerel basının dijitalleşme süreçlerinin desteklenmesi adına çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

Koray, tüm dünyada yaşanan dönüşüm ile birlikte gazetecilikte de internetin bir mecra olarak ön plana çıktığını söyleyerek, “Bu noktada ulusal basınımızın dijitalleşme konusunda ciddi adımlar attığını ancak yerel basınımızın bu sürece entegrasyonunun istenen düzeyde gerçekleşmediğini ülkemizin geldiği seviyenin altında kaldığını gözlemliyoruz.” dedi.

Koray, Basın İlan Kurumu tarafından gerçekleştirilen bölgesel çalıştayların amacını ise “Bu çalıştaylar kapsamında Türkiye’de yerel basının dijitalleşme süreçlerinin desteklenmesi ve bu süreçte en önemli gelir kalemlerinden biri olan resmi ilan gelirlerinin dijital mecrada da devam edebilmesi için gerekli yasal düzenlemelere öneriler hazırlanması amaçlanmaktadır.” ifadeleriyle dile getirdi.

Koray, daha sonra, “Basın İlan Kurumu sektör üzerindeki kontrol vazifesini yerine getirirken, dış paydaşlarla, 26 bölgede faaliyet gösteren Kalkınma Ajansları, KOSGEB, İŞKUR, TÜBİTAK gibi yine bu projede olduğu gibi AB imkânlarını yazılı basın sektörüne yönelterek sektörün yapısal sorunlarının çözülmesi, gazeteciliğin nitelikli bir iş kolu haline gelmesi, yine projeler üreterek gazete çalışanlarına, gazete işletmelerine, sektörün gelişimine önemli katkılar sunmaktadır.” diye belirtti.

Programda bir konuşma yapan Yrd. Doç. Dr. Ahmet Oğuz ise sosyal medya konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Bugün herkesin sosyal medya hesabının olmasının kendileri için dönüşümü ifade ettiğini söyleyen Oğuz, “Medya ilişkilerimizi etkiliyor. Eskiden televizyonlar ilişkilerimizi etkilerken şimdi ise sosyal medya etkili oluyor. Arap baharı da bu noktada önemli bir örnektir. Alış verişlerimizde dahi artık interneti kullanıyoruz. Yani dünyaya adapte olmada interneti nasıl kullanabiliriz konusunda fikir alışverişi yapmalıyız.” şeklinde konuştu.